Hlavní obsah

Nové byty v Praze jsou zase dražší. Lidé jich i přesto koupili nejvíce za 10 let

Foto: Seznam Zprávy

Ceny nových bytů v Praze vrostly o 5,5 procenta na v průměru 112 233 korun za metr čtvereční.

Reklama

Ceny nových bytů v hlavním městě rostou stále rychleji. Oproti březnu loňského roku se cena zvýšila o pět a půl procenta. Roste ale také počet prodaných bytů. Lidé jich koupili nejvíce za posledních deset let.

Článek

Prodejní ceny nových bytů v Praze na konci března meziročně vzrostly v průměru o 5,5 procenta na 112 233 korun za metr čtvereční. Tempo zdražování vzrostlo z 2,2 procenta na konci loňského roku. Počet prodaných bytů stoupl zhruba o tři pětiny na 2100, bylo jich nejvíce za posledních deset let. Počet bytů v nabídce developerů meziročně klesl více než o desetinu na 4200, což je nejméně za poslední tři roky. Vyplývá to z údajů developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group.

„Hlad po pořízení nového bytu pokračuje, a to se odráží v průměrných prodejních cenách. Ať už jde o byt pro vlastní bydlení, či na investici. Nedostatečná nabídka, způsobená zdlouhavým povolováním nové výstavby, v kombinaci s rostoucími vstupy tlačí ceny vzhůru. Své nové majitele v posledních měsících navíc našly i dražší a velké byty, které mnohdy déle čekají na své kupce,“ uvedl předseda představenstva Skanska Reality Petr Michálek.

Oproti konci loňského roku ceny novostaveb v hlavním městě vzrostly o čtyři procenta. Od poloviny roku 2015, kdy se cenový vývoj začal prudce lámat, stouply ceny nových bytů v Praze o 102 procent.

Podle kategorií prodali developeři nejvíce bytů dvoupokojových, a to 44 procent. Následovaly jednopokojové (23 procent), třípokojové (22 procent) a čtyřpokojové (11 procent). Z jednotlivých městských částí developeři prodali nejvíce bytů v Praze 5 (23 procent), Praze 9 (18 procent) a Praze 4 (16 procent). Naopak v Praze 1 a 2 to byla dohromady pouze tři procenta.

„V současnosti na trhu zaznamenáváme rekordně vysokou poptávku po novém bydlení. Nejvyšší za posledních deset let. Také v dalším období očekáváme, že zájem bude velký. Situaci však stále komplikuje nedostatečná nová rezidenční výstavba, která nestačí na potřeby veřejnosti včas a pružně reagovat. Důvod je pořád stejný, a to komplikované a zdlouhavé povolování nových projektů,“ doplnil předseda představenstva Trigemy Marcel Soural.

Nejvíce bytů v nabídce developerů připadalo na Prahu 5 a Prahu 4, dohromady zhruba dvě pětiny. Proti minulým rokům se snížil podíl Prahy 9. Dříve byl zhruba pětinový, letos v prvním čtvrtletí asi desetinový. Na Prahu 1 připadlo s 28 byty 0,7 procenta.

„Situace začíná být kritická. Nová nabídka absolutně nestíhá pokrývat zvýšenou poptávku, proto je nyní na trhu nejméně bytů za poslední tři roky a kvůli tomu ceny nových bytů i nadále rostou. Pokud se nezmění situace s povolováním nových bytů a neodblokuje odpor místních samospráv k nové výstavbě, současný stav se lepšit nebude,“ sdělil majitel Central Group Dušan Kunovský.

Podle generálního ředitele společnosti Finep Tomáše Pardubického vzroste význam družstevního a nájemního bydlení. „I nadále chceme v této oblasti pokračovat ve spolupráci s bytovými fondy, které díky formě svého působení mohou nabídnout velmi zajímavý přístup k nájemnímu bydlení,“ dodal Pardubický.

Za prodaný byt se podle statistik Trigemy, Skanska Reality a Central Group považuje byt s vydaným územním rozhodnutím a minimálním rezervačním poplatkem 50 tisíc korun. Podle údajů konkurenčního Ekospolu, který používá jinou metodiku, ceny meziročně vzrostly o 2,1 procenta na 108 976 korun za metr čtvereční.

Reklama

Související témata:

Doporučované