Hlavní obsah

Nové sídlo pražské Zdravotnické záchranné služby bude v Praze 9

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Nové sídlo Zdravotnické záchranné služby hlavního města (ZZS) bude v budově, která by měla vzniknout nedaleko Polikliniky Prosek v Praze 9. Podoba budovy by měla vzejít z mezinárodní urbanisticko-architektonické soutěže.

Článek

Praha chce soutěž vyhlásit poté, co záměr v pondělí projednají městští radní. Záměr stavby nové budovy ZZS vychází z programového prohlášení rady. „Stavba nového sídla pražské záchranky je jednou ze strategických investic Prahy, kterou pražským záchranářům hlavní město už roky dluží,“ uvedla radní Milena Johnová (Praha Sobě).

Stavba sídla ZZS se řeší několik desetiletí. Dříve se uvažovalo o jeho vybudování například v rozestavěné budově na Palmovce, kde měla být nová radnice Prahy 8. Zvažovalo se také umístění v Troji, proti se však tehdy postavila tamní radnice. Záchranáři nyní využívají prostory mimo jiné v Korunní ulici a podle Johnové je tento objekt nevyhovující, třeba i proto, že v budově sdílí i městská policie a objekt tak nesplňuje kapacitní požadavky. Podle ředitele ZZS Petra Koloucha nevyhovuje objekt dispozičně a rovněž neodpovídá požadavkům na další rozvoj záchranné služby.

Nyní se magistrát dohodl s Prahou 9, že budova pro ZZS vznikne v sousedství Polikliniky Prosek na Střížkově. Pozemky, které patří hlavnímu městu, byly svěřené Praze 9. V současnosti se proto řeší jejich předání do správy zpět Praze.

Podle Johnové by měl být vítěz architektonické soutěže znám v létě 2022. Vybere ho porota, v níž zasednou architekti a zástupci města. Podle plánovaného harmonogramu by se mohlo se stavbou začít v roce 2025, hotovo by mohlo být o dva roky později. Předpokládaná hodnota soutěže o návrh je podle Johnové 6,5 milionu korun s DPH. Celkem by měla Praha za nové sídlo ZZS zaplatit odhadem 1,2 až 1,5 miliardy korun.

Do novostavby by se měly přemístit dispečink, vzdělávací středisko mimo jiné pro výcvik záchranářů a administrativní zázemí ZZS, doplnil její ředitel Petr Kolouch. Pracoviště pražských záchranářů jsou nyní rozmístěná v různých částech města. Část provozů ZZS se do doby, než bude postavená nová budova na Střížkově, přesune do Polikliniky Prosek. Praha 9 připravuje podle svého starosty Tomáše Portlíka (ODS) nástavbu svého zdravotnického zařízení. V této nástavbě by měla ZZS podle Johnové nalézt dočasné zázemí od roku 2023.

Pražská záchranná služba oslaví v příštím roce 165 let od svého založení. V současnosti disponuje více než 20 výjezdovými základnami a postupně buduje další. V objektu v Korunní ulici sídlí ZZS od roku 1999. Roční rozpočet organizace je zhruba půl miliardy korun.

Reklama

Doporučované