Hlavní obsah

Nové zmatky: Na druhou dávku přijďte až v červenci, přišlo v SMS

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Kvůli chybě dostali někteří lidé špatné informace o tom, kdy se mají dostavit pro druhou dávku očkování proti covidu-19. Nejasnosti ohledně aplikace druhých dávek ale mohou vznikat i běžně, termíny se liší podle dané látky.

Článek

„Na druhou dávku jsem měla jít nejprve v březnu, potom v květnu a dnes mi poslali, že až v červenci. To už je téměř pět měsíců, nerozumím tomu,“ popsala pro Seznam Zprávy 42letá pedagožka Zuzana U.

Podobně jako řada ostatních učitelů už dostala první dávku vakcíny proti covidu-19. Na očkování byla 3. března v Mladé Boleslavi. Původně jí systém vygeneroval termín přeočkování na konec měsíce.

Záhy po očkování ale přišla SMS oznamující, že pedagožka druhou dávku vakcíny dostane až na konci května, a to z „technických důvodů“. Tím ale změny nekončily, následovala další SMS, tentokrát s novým termínem přeočkování až 28. července. Tedy téměř pět měsíců po první dávce.

Nejde přitom o jediný případ, kdy ke zmatkům v termínech došlo. Redakci se ozvali i další očkovaní.

„Sama vím o dalších pěti případech. Včera a v podvečer obdrželi někteří očkovaní látkou AstraZeneca SMS zprávu, že jejich druhá dávka se z technických důvodů překládá z původního termínu za čtyři týdny od první dávky o dalších osm. Tedy na 12 týdnů. Během asi 45 minut ale dorazila další SMS, že se potvrzený termín z předchozí SMS posouvá o dalších osm týdnů, to už je celkem 20 týdnů,“ popsala v úterý Dagmar Janečková.

Co přesně za změnami termínů stojí? Podle středočeského koordinátora očkování a lékaře Martina Poláka došlo k technické chybě v Centrálním rezervačním systému. „Platí samozřejmě květnový termín a pacienti a občané by měli obdržet potvrzovací SMS původního, tedy v tomto případě květnového termínu. U vakcín AstraZeneca je dávkový interval 12 týdnů,“ popsal koordinátor pro Seznam Zprávy.

Redakce se s dotazy ohledně důvodu technických potíží a toho, kolik lidí dostalo zprávy se špatnými údaji, obrátila na Ministerstvo zdravotnictví. To odkázalo na Národní agenturu pro komunikační a informační technologie (NAKIT), která věc prověřila. Podle mluvčího agentury Lukáše Trnky došlo k nesrovnalostem ve chvíli, kdy se očkovací místa snažila hromadně posunout rezervace druhých termínů pro očkované AstraZenecou. U této vakcíny je interval delší než u Moderny či Comirnaty. Během středečního podvečera už lidem začaly přicházet SMS se stornem červencových termínů.

Kdy na přeočkování?

V případě takzvaných mRNA vakcín Comirnaty a Moderna se běžně další dávka aplikuje za 21 až 28 dní.

„V případě, že druhá dávka vakcíny není aplikována v doporučeném odstupu 21 dnů, alternativně 28 dnů (pro vakcínu Comirnaty) respektive 28 dnů (pro vakcínu Moderna), druhá dávka se aplikuje, co nejdříve je to možné. Flexibilita schématu umožňuje prodloužení intervalu až na 42 dnů,“ uvádí k věci Česká vakcinologická společnost.

U vakcíny AstraZeneca zní doporučení jinak a nejvhodnější interval je pravděpodobně delší, než se původně předpokládalo. Státní ústav pro kontrolu léčiv jako ideální zmiňuje období od čtyř do 12 týdnů. Vakcinologická společnost ale nyní na základě nejnovějších poznatků mezinárodních studií doporučuje aplikovat druhou dávku nejdříve 12 týdnů po první.

„Bylo potvrzeno, že aplikace druhé dávky v delším časovém intervalu zvyšuje klinickou účinnost vakcíny. Účinnost vakcíny po druhé dávce aplikované za 12 a více týdnů po první dávce byla 82,4 % v porovnání s účinností 54,9 % při aplikaci druhé dávky dříve než za šest týdnů,“ popisuje odborná společnost.

Reklama

Doporučované