Hlavní obsah

Noviny popsaly mučení a vraždy homosexuálů. Tito lidé u nás nejsou, reagoval prezident

Homosexuálové v Čečensku? Podle vůdce Ramzana Kadyrova neexistují.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Ruské noviny, které odhalily brutální útlak homosexuálů v Čečensku, se nyní obávají o své lidi.

Článek

Na začátku dubna ruský opoziční deník Novaja gazeta popsal zatčení více než stovky „mužů, podezřelých z homosexuality" v Čečensku. V tajném vězení ve městě Argon byli údajně nejméně tři z nich zabiti.

Zástupci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, lidé z Amnesty International i vysoký komisař OSN pro lidská práva následně vyzvali Rusko, aby zprávy o zatýkání, mučení a zabíjení vyšetřilo. A aby Rusové pomohli zastavit pronásledování sexuálních menšin v Čečensku.

Nelze zatknout toho, kdo neexistuje

Čečenští politici zveřejněné zprávy hromadně odmítli, ministerstvo vnitra označilo článek za aprílový žert. „Pokud by v Čečensku takoví lidé byli, policie by se jimi vůbec nezabývala. Jejich vlastní příbuzní by je totiž poslali tam, odkud není návratu," reagoval na situaci Alvi Karimov, mluvčí čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova. Média se prý snaží zemi očernit.

Sám Karimov později k článku dodal, že není možné zatýkat či utlačovat lidi, kteří v republice neexistují.

Kadyrov na schůzce s ruským prezidentem Vladimirem Putinem řekl, že všechna tvrzení jsou nepotvrzená. Jako příklad si vybral muže jménem Tepsurkayev Hasu, který podle Kadyrova „měl být údajně zabit", avšak ve skutečnosti „byl doma živý a zdravý".

Novináři v ohrožení

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vyzval na tiskové konferenci Evropskou unii, aby počkala, až budou zprávy o údajném pronásledování homosexuálů v Čečenské republice potvrzeny, nebo vyvráceny.

„Sledujeme veškeré porušování lidských práv vůči jakémukoli ruskému občanovi, toto stanovisko znovu potvrdil ruský prezident. Jsme proti jakékoli formě diskriminace ruského občana," dodal. 

List Novaja Gazeta, který s odhalením přišel, se nyní nejvíc bojí o své zaměstnance. Adam Šachidov, poradce čečenského vládce Ramzana Kadyrova, je totiž na veřejném shromáždění asi patnácti tisíc duchovních v Grozném označil v přímém televizním přenosu za „nepřátele víry a vlasti". Přijatá rezoluce podle redakce vybízí náboženské fanatiky, aby novináře zavraždili. Jeden z autorů článku se již skrývá.

Reklama

Doporučované