Hlavní obsah

Nový Hrozenkov vyměnila za Dubaj. Mladí opouštějí rodné obce, chtějí víc

Odjela jsem do Dubaje. Každý chceme něco lepšího, líčí dcera majitelky obchodu s obuví v Novém Hrozenkově.

 

Reklama

Na venkově žije třetina obyvatel ČR. Trend posledních let se však nevyvíjí dobře, vesnice a malé obce stárnou.

Článek

V Novém Hrozenkově ve Zlínském kraji najdete konkrétní příklad, jak malé obce v České republice neviditelně přicházejí o mládí. Vesnice s víc než dvěma tisíci obyvateli zaznamenala, že obyvatel v mladším věku zde ve skutečnosti žije méně, než říká statistika.

I když si v Novém Hrozenkově odhlásilo trvalý pobyt jen pár jednotlivců, tak zde nežije mnohem víc lidí. Je to dáno hlavně tím, že mladší ročníky si na vesnici nechají trvalé bydliště a odjedou pryč kvůli škole nebo práci.

Nový Hrozenkov - věková skladba obyvatel.

„Poprvé jsem odjela na prázdniny, když mi bylo 14 let. Potom jsem odjela na léto do Dublinu, strávila jsem také rok ve Slovinsku a potom jsem po vysoké škole dostala práci v Dubaji. Každý člověk chce do života něco lepšího. A pokud vidíme, že nás něco lepšího čeká o tisíc kilometrů dál, tak si za tím jdeme, protože ty možnosti máme," vysvětlila Seznamu dcera majitelky obchodu s obuví v Novém Hrozenkově, proč se rozhodla vesnici u Vsetína opustit.

Trend potvrzuje také místostarosta Pavel Jochec.

„Spousta mladých lidí tady nepracuje. Jsou v nejbližších městech, což je Zlín, Ostrava a Brno. Tady mají trvalé bydliště a sem jezdí třeba jednou za měsíc. Těchto lidí může být 200 až 300," řekl Seznamu.

Studio Seznam Zprávy: Jak zastavit vylidňování venkova?

Na vylidňování venkova nejnověji upozornil svou studií Svaz obchodu a cestovního ruchu, který potvrdil, že pokračuje odchod mladých a vzdělaných do měst.

Za nejvážnější označuje studie situaci v odlehlých vesnicích, odkud se špatně dostává do krajských měst a kam například veřejná doprava zajíždí jen sporadicky.

Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že nejvíc obyvatel přitahují regiony kolem Prahy, naopak lidé nejvíc odcházeli z Bruntálska, Karvinska a Jesenicka.

Reklama

Související témata:

Doporučované