Hlavní obsah

Nový ministr si vyhlédl v Brně první posilu

Foto: Yan Renelt, Seznam Zprávy

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Reklama

Odchod z Ministerstva zdravotnictví v tuto chvíli neplánují náměstci, kteří tu byli v éře Jana Blatného. A odejít nehodlá ani šéfka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová.

Článek

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za hnutí ANO) si ve své funkci vybral prvního z příštích nejbližších spolupracovníků.

Post svého náměstka nabídl řediteli brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny Vlastimilu Vajdákovi. Ten v současné době zvažuje, zda nabídku přijme.

„Pan ředitel byl panem ministrem osloven a nabídku zvažuje,“ potvrdila mluvčí brněnské nemocnice Dana Lipovská. Rozhodnout by se Vajdák měl nejspíše do konce týdne.

Dermatolog Arenberger poté, co byl jmenován ministrem zdravotnictví, řekl, že žádné velké personální změny neplánuje. Avšak změna na jednom z nejdůležitějších postů jeho úřad čeká.

Po odvolání Jana Blatného oznámila konec na ministerstvu hlavní koordinátorka pro očkování proti covid-19 Kateřina Baťhová. Ta, jak ve středu popsaly Seznam Zprávy, o svém odchodu informovala také premiéra Andreje Babiše (ANO).

„Nenechám toho ze dne na den, ale domluvím se s novým ministrem, aby maximálně do konce měsíce dubna proběhla změna,“ uvedla pro Seznam Zprávy Baťhová. Kdo ji nahradí, není v tuto chvíli ještě jasné.

Změny však přijdou v týmu očkovací koordinátorky. Měl by mít svůj vlastní útvar, který má být na ministerstvu vybudován. Dosud totiž nebyli úředníci zajišťující agendu očkování uvolněni ze svých běžných pracovních míst.

Po Baťhové nikdo další zatím svůj odchod z ministerstva neoznámil. Odejít nechce ani náměstkyně Pavla Seilerová, kterou si po svém nástupu do úřadu loni přivedl z Brna Jan Blatný.

„K tomu kroku není důvod, mám zde mnoho rozdělané práce,“ prohlásila Seilerová, avšak s tím, že výběr politického náměstka má v rukou nový ministr Petr Arenberger. A ten ji může případně odvolat. Zda to udělá, zatím nový ministr neřekl.

Na ministerstvu zůstává také mluvčí Barbora Peterová, která také přišla s ministrem Blatným. Zatím nejasný je osud dalšího náměstka ministra Vladimíra Černého, který na dotazy týkající se svého dalšího působení pod ministrem Arenbergerem jednoznačně neodpověděl.

„Obraťte se na tiskové oddělení,“ řekl a poté rozhovor ukončil. Mluvčí Peterová pak na dotaz týkající se Černého uvedla, že za něho v této souvislosti nemůže mluvit.

S příchodem nového ministra Arenbergera se navíc hovoří o pozici ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv Ireny Storové. Po jejím odvolání před několika dny veřejně volal prezident Miloš Zeman a důvodem podobně jako u Jana Blatného bylo, že Storová odmítá ruskou vakcínu Sputnik V dříve, než ji posoudí Evropská agentura pro léčivé přípravky.

Ministr Arenberger uvedl, že zatím nevidí důvod, proč by měla ředitelka SÚKL skončit. S Irenou Storovou už se sešel. „Nemám žádné signály o tom, že by nebyl se Státním ústavem pro kontrolu léčiv pod mým vedením spokojený,“ uvedla pro Seznam Zprávy Storová.

Sama odejít nechce. „Nemám v plánu opustit pozici ředitelky, není pro to žádný důvod,“ dodala.

Petr Arenberger až dosud vedl pražskou Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Dočasně ji místo něho převezme jeho náměstek Jan Votava.

Marek Brosche – další Arenbergerův náměstek z vinohradské nemocnice – se na ministerstvo podle svých slov přesouvat nebude.

„Ne, nebudu,“ odpověděl Brosche na otázku, jestli bude pod Arenbergerem pracovat.

Na ministerstvu Brosche už několik měsíců působil loni. Bylo to na začátku pandemie covid-19, kdy byl součástí nákupního týmu. Ten řešil třeba koupi ochranných pomůcek. Okolnostmi minimálně dvou obchodů, které Brosche řešil, prošetřuje policie. A nákupy obchodního týmu, jehož byl členem, podrobil nedávno zdrcující kritice Nejvyšší kontrolní úřad.

Reklama

Doporučované