Hlavní obsah

Nový Zéland oslavuje 125 let ženského volebního práva. Prosadil ho jako první země na světě

Novozélanďanky můžou 125 let volit.Video: AP

 

Reklama

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová se zúčastnila oslav uzákonění ženského volebního práva. Ocenila tisíce žen, které v roce 1893 podepsaly petici vedoucí k úpravě zákona.

Článek

Nový Zéland se před 125 lety stal první zemí, která uzákonila volební právo pro ženy. Oslav v Aucklandu se kromě stovek lidí zúčastnila i novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Ve svém projevu ocenila tisíce žen, které v roce 1893 podepsaly petici podporující uzákonění jejich volebního práva.

„Petici podepsalo 25 tisíc žen, které si možná myslely, že jsou obyčejné. Byly to švadleny, obchodnice, byly to matky, sestry, babičky. Podepsaly petici, často za velkou cenu a bez jistoty, že bude úspěšná,“ uvedla Ardernová. Dodala, že mezi její hlavní priority patří prosadit to, co chybí k rovnému postavení pohlaví.

Novozélandská premiérka se také coby hostující editorka podílela na středečním vydání největšího tamního deníku New Zealand Herald, který se z velké části věnuje ženám v byznysu a sportu.

„Zvedat mzdy, zmenšovat rozdíly v odměňování mužů a žen, žít bez násilí, mít možnost vybrat si, zda být v domácnosti, mít kariéru, být matkou – toto jsou nejdůležitější položky na mém seznamu úkolů. Naše výjimečné ženy si nezaslouží o nic méně,“ napsala Ardernová v New Zealand Herald.

Ve stejný den se v parlamentu projednával návrh zákona, který má přispět ke zmenšení rozdílu v odměňování mužů a žen.

Nový Zéland uzákonil volební právo žen 19. září 1893, poprvé ho mohly využít ve volbách, které se konaly 28. listopadu téhož roku. Československé ženy mohly volit od roku 1919.

Reklama

Související témata:

Doporučované