Hlavní obsah

O MotoGP už dávno nesním, ale mezi Superbiky se chci zase vrátit, říká motocyklista Ježek

Český závodník Ondřej Ježek ve Sportu na Seznamu promluvil o konci v italské stáji i o svých plánech do budoucna.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

Motocyklista Ondřej Ježek skončil po závodě v Brně mezi Superbiky, nové angažmá našel v Mercury Racing Teamu.

Článek

Štěstěna se letos českým jezdcům v mistrovství světa Superbiků vyhnula obloukem. Ondřej Ježek za celou sezonu i kvůli technickým potížím nasbíral se stájí Guandalini Racing pouze dva body. Nepodařený rok ve světovém šampionátu vyvrcholil slovní přestřelkou, po závodě v Brně tak s Ježkem italská stáj rozvázala smlouvu.

V sedle Guandalini Racing ho nahradil jiný český jezdec - Karel Hanika. Ten sice posbíral ve dvou startech dokonce pět bodů, ale hned po týdnu mezi Superbiky si při tréninku v Maďarsku zlomil klíční kost. Na motocykl se vrátí nejdříve za měsíc při čtyřiadvacetihodinovce v japonské Suzuce.

„Od začátku roku jsme laborovali s elektronikou, takže jsem cítil nutnost to sdělit. A že to tým otočil proti mně, že jsem se nevhodně vyjadřoval na stranu týmu, to samozřejmě odmítám,“ řekl ve Sportu na Seznamu motocyklista Ondřej Ježek.

Stáj zaplatí za sezonu v elitní třídě závodů sériových motocyklů asi 20 milionů korun. Ježek přispěl týmu třemi miliony. V barvách Guandalini Racing ale odjel pouze sedm ze třinácti závodů, investované peníze tak chce zpátky.

„Tým se teď brání tím, že kvůli mé kritice přišel o sponzory, takže jsem mu tím způsobil škodu. Tenhle spor bude běh na delší trať, minimálně na celé prázdniny,“ odhaduje Ježek.

Ryze české střídání v sedle Guandalini Racing ale zažehlo i další konflikt. Se šéfem italské stáje Mircem Guandalinim udržuje dobré vztahy jiný český jezdec a také nově manažer české reprezentace silničních motocyklů Jakub Smrž. Právě on doporučil na uvolněné místo Haniku. Aby byl spor ještě propletenější, našel Ježek angažmá v Mercury Racing Teamu, za nějž jezdí i Hanika.

„Mercury Racing se pro změnu rozešel s bratry Smržovými a objevila se tam volná sedačka, kterou jsem obsadil já. Takže se to tak trošku přetočilo, ale se Smržáky jsme si to všechno vyříkali,“ dodává k zapeklité situaci Ježek.

Elitní šampionáty silničních motocyklů MotoGP a WSBK přitahují největší pozornost fanoušků i sponzorů. O úspěchu v jednotlivých seriálech nebo vůbec o možnosti v nich startovat nerozhodují jen výkony motocyklistů, ale také sponzorské peníze a i správná národnost jezdce.

„Když jsem byl malý, tak jsem o MotoGP snil, ale teď už ne, protože vím, že je to politicky nedosažitelné. Když tu máte Brity, kteří vyhrávají mistrovství světa Superbiků a ani oni se nedokážou dostat v MotoGP ke kvalitní technice, tak to pro mě nemá cenu ani zkoušet,“ říká Ježek.

Devětadvacetiletého českého závodníka mohou fanoušci vidět v barvách Mercury Racing Teamu na osmihodinovce v Suzuce, která se pojede na konci července. Hlavním cílem ale pro Ježka zůstávají Superbiky a do šampionátu se bude chtít opět vrátit.

Reklama

Související témata:
Suzuka

Doporučované