Hlavní obsah

Zeman přijal Krčálovu demisi, Maláčovou jmenuje příští týden

Foto: Seznam Zprávy

Novou ministryní po Petru Krčálovi by se měla stát Jana Maláčová.

Reklama

Prezident Miloš Zeman přijal demisi ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála. Příští týden se setká s kandidátkou na ministryni Janou Maláčovou.

Článek

Návrh na Krčálovu demisi mu dnes zaslal premiér Andrej Babiš. A oznámil také jméno kandidátky na jeho nástupce.

„Přečetl jsem si některé údaje z jejího životopisu. Oceňuji, že absolvovala dvě prestižní vysoké školy. Tady bych položil důraz na to slovo prestižní a těším se, až se s ní seznámím,“ řekl Zeman.

Krčál nabídl demisi v úterý kvůli podezření z plagiátorství v bakalářské práci.

Čtyři dny po rezignaci dalšího ministra Babišovy vlády zamíří premiér v sobotu za prezidentem Milošem Zemanem do Lán. Po jednání expertního týmu hlavy státu se bude řešit situace v čele Ministerstva práce a sociálních věcí.

Odcházející ministr Krčál má nárok na odchodné ve výši 144 700 korun hrubého. Zaručuje to zákon o platech ústavních činitelů s podmínkou, že do tří měsíců nenastoupí do jiné ústavní funkce, upozornily na to Novinky.cz

Zeman sice do Lán pozval svůj expertní tým, který bude jednat o rozpočtu, ale také s premiérem probere situaci na dalším ministerstvu, kde je třeba během jediného týdne řešit výměnu ministra.

V úterý totiž kvůli podezření z opisování v bakalářské práci rezignoval ministr práce a sociálních věcí za ČSSD Petr Krčál. Týden před ním ze stejného důvodu opustila úřad ministryně spravedlnosti Taťána Malá z hnutí ANO.

Zatímco náhradník za Malou byl i na Hradě vyřešen během jednoho dne, případné jmenování Krčálovy nástupkyně Jany Maláčové bude trvat déle.

Po středečním jednání vlády předseda ČSSD Jan Hamáček uvedl, že demisi Petra Krčála spolu s návrhem jeho možné nástupkyně Jany Maláčové předal ráno premiérovi Andreji Babišovi. Podle něj dokumenty, včetně návrhu Andreje Babiše na jmenování nové ministryně, odešly na Pražský hrad.

Premiér Andrej Babiš v úterý večer po rezignaci Krčála uvedl, že s Maláčovou, coby novou ministryní práce a sociálních věcí, nemá problém. „ČSSD jasně řekla, koho nominuje, a já tu paní znám. Z mého pohledu je to asi dobrá nominace, takže se budu snažit to zprocesovat co nejdříve, aby ta vláda byla (ne úplně) v plném počtu,“ uvedl Babiš s tím, že s Maláčovou nemá potřebu se scházet.

Schůzku v Lánech Seznamu potvrdil skrze SMS zprávu mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Kdy se s novou ministryní sejde prezident, ale podle něj není jasné: „Dobrý den, v sobotu se pan prezident setká s panem premiérem. Až po tomto jednání se budou plánovat další kroky.“

Na otázku, zda prezident považuje Maláčovou za vhodnou kandidátku, Ovčáček napsal, že se pan prezident s Maláčovou nejprve musí osobně setkat.

Reklama

Doporučované