Hlavní obsah

Obama na rozloučenou omezil těžbu ropy v moři. Trump to změní jen těžko

Obama chce zachovat Aljašku pro budoucí generace, zároveň chce v oblasti zachovat turismus. Na neurčito omezil těžbu ropy a plynu.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Rozhodnutí platí pro pobřežní vody Atlantiku a Severního ledového oceánu.

Článek

Dosluhující prezident Spojených států Barack Obama využil přes šedesát let starý zákon a omezil na neurčito těžbu v pobřežních vodách Atlantského i Severního ledového oceánu.

Těžařské společnosti Obamu kritizují, že podlehl environmentální lobby a že brzdí Spojené státy v jejich energetické soběstačnosti. Obama své rozhodnutí hájí celkovou ochranou životního prostředí. Zdůrazňuje například ochranu mořských savců, vysoké riziko úniku ropy do oceánů, ale i omezené možnosti likvidace ekologické katastrofy v případě ropné havárie.

Omezení se dotkne především Aljašky - celého Čukotského moře a rozsáhlé části Beaufortova moře. Zákaz těžby v těchto oblastech ale nemusí mít na těžaře zásadní dopad. Dobývání ropy a plynu v Arktickém oceánu je náročné a finančně nákladné. Nové nařízení zahrnuje i 1,5 milionu hektarů Atlantského oceánu.

Obamovo rozhodnutí jde zcela proti prohlášením jeho nástupce. Donald Trump naopak prosazuje rozšíření těžby ropy i plynu a do svého týmu nejbližších spolupracovníků si vybral řadu lidí, kteří jsou stejného názoru.

Trump odmítá, že by na planetě probíhaly klimatické změny, a zároveň přislíbil, že Spojené státy odstoupí od Pařížské dohody, kterou se státy zavazují ke snižování produkce skleníkových plynů.

Pokud by nový prezident chtěl nařízení toho dosluhujícího změnit, musel by se obrátit na soud, protože o omezení těžby Obama rozhodl na základě zákona z roku 1953, nikoliv na základě pouhého vykonávacího nařízení. Zmíněný zákon dává prezidentům USA možnost omezit těžbu ropy nebo plynu. V minulosti ho prezidenti již využili, ale pokaždé omezili těžbu na jasně ohraničenou dobu.

K zákazu těžby v aljašských vodách se přidala v úterý i Kanada.

Reklama

Doporučované