Hlavní obsah

Obavy se naplňují. Pouť milionů Indů přilila olej do ohně pandemie

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Miliony hinduistů se před měsícem vydaly do města Haridvár, aby se zúčastnily poutě Kumbhaméla. Už tehdy byla koronavirová situace v Indii špatná a hrozilo, že akce přilije olej do ohně. Nyní vyplouvají na povrch tvrdé následky.

Článek

O pouti Kumbhaméla se před měsícem hovořilo jako o ukázkovém případu možné super-šířící události. BBC v jednom článku shrnuje několik příběhů i dat, která ukazují, s jakou lhostejností bylo k problému přistoupeno a jak vážné to má následky.

Kněz měl být v karanténě, místo toho jel 1000 km vlakem

Článek začíná příběhem 80letého hinduistického kněze. Mahant Shankar Das do himálajského města Haridvár dorazil 15. března, tedy v momentě, kdy už na mnoha místech Indie počty nově nakažených prudce stoupaly. Čtyři dny po začátku festivalu tento muž prokázal pozitivní test na covid-19 a bylo mu nařízeno, aby se odebral do improvizované karantény ve stanu přímo na místě.

Místo toho se ale kněz vydal na 1000 kilometrů dlouhou cestu do města Váránasí, kde ho z vlaku vyzvedl jeho syn a společně se vydali taxíkem do domovské vesnice asi 20 kilometrů od města. Mahant nyní řekl redaktorce BBC, že „už je zdráv“ a že do karantény nastoupil po návratu domů.

Nakazil se i jeho syn, který je nyní rovněž v pořádku. „S horečkou a kašlem v naší vesnici zemřelo za posledních 14 dní 13 lidí,“ řekl dále redaktorce syn kněze. BBC dodává, že spojitost s šířením covidu-19 ve vesnici a poutí oddaného hinduisty sice nelze potvrdit, ale odborníci se shodují, že k tomu svým nezodpovědným chováním mohl přispět. Dlouhou cestou v přeplněném vlaku mohl nákazu rozšířit i mnohem dál.

Nedozírné důsledky

„Velké skupiny poutníků bez roušek posedávajících a pozpěvujících na březích Gangy“ vytvořily podle indického epidemiologa Lalita Kanta ideální prostředí pro virus a jeho rapidní šíření.

Město Haridvár oficiálně zaznamenalo přes 2600 nakažených poutníků, včetně desítek vysoce postavených duchovních vůdců. Nakazil se například bývalý ministerský předseda sousedního státu Uttarpradéš či bývalý král a královna Nepálu. Osudnou se pouť stala například známému skladateli filmové hudby Shravanovi Rathodovi a nejméně devíti poutníkům. Skutečné následky poutě ale jsou zcela určitě mnohem větší.

Některé státy sice pro navrátilce nařídily preventivní karanténu na 14 dní, některé pak dokonce i povinné PCR testování. Málo z nich ale mělo podle BBC k dispozici databázi poutníků a žádný neměl spolehlivý systém, který by dodržování povinnosti mohl vymáhat.

Zprávy o nakažených poutnících přitom v poslední době přichází ze všech koutů Indie. Alarmující je například zpráva z města Bhópál, kde byla otestována 61členná skupina navrátilců, přičemž 60 z nich mělo test pozitivní. Úřady ze zrychlení šíření koronaviru na svém území viní poutníky i v západním státě Rádžasthán. V jediném vlaku ve Gudžarátu bylo zase mezi 313 cestujícími odhaleno 34 nakažených.

„Jeden z hlavních důvodů“ krize

„Tohle je katastrofální,“ řekl k tomu epidemiolog Kant a dodal, že zmíněná čísla jsou jen špička ledovce. „Bez váhání můžu říct, že Kumbhaméla je jedním z hlavních důvodů růstu případů covidu-19 v Indii.“

Na otázku, jestli by nebylo lepší se poutě v dané situaci vzdát, kněz Mahant Das odpověděl následovně: „Proč je tedy v pořádku, že vláda dělá volební shromáždění a volby v Západním Bengálsku? Proč jsme to jen my, komu se říká, že je špatné se shromažďovat?“

BBC k tomu dodává, že podle kritiků vlády premiéra Nárendry Módího nebyla pouť zrušena kvůli obavám z kritiky náboženských vůdců, kteří mají velký vliv na značnou část voličské základny strany.

V první velký den náboženské slavnosti 12. dubna se podle BBC v řece Ganze smočilo přes tři miliony lidí. Indie tehdy už zaznamenávala přes 160 tisíc nově nakažených za den. Mnozí z účastníků Kumbhaméla věřili, že ze sebe vodou smyjí své hříchy a Ganga jim zajistí spásu. Celkem se podle posledních čísel od organizátorů Kumbhamély zúčastnilo přes devět milionů lidí. Měsíc od prvního velkého dne slavnosti je situace kritická. Minulý týden se denní počty nakažených přehouply přes 400 000.

Reklama

Doporučované