Hlavní obsah

Oběti černého deště se dočkaly kompenzace za Hirošimu… po 75 letech

Foto: Profimedia.cz

Hirošima po útoku. Město bylo v mžiku srovnáno se zemí.

Reklama

Japonský soud uznal desítky obětí „černého deště“ za oficiální přeživší atomového útoku na město Hirošima a přiznal jim nárok na podporu od státu.

Článek

Verdikt vyhověl všem 84 žalobcům nedlouho před 75. výročím amerického atomového bombardování Hirošimy, které si svět připomene 6. srpna. Na Nagasaki USA shodily druhou jadernou bombu o tři dny později.

V Hirošimě si atomová puma okamžitě po výbuchu vyžádala zhruba 70 000 životů, v Nagasaki pak asi 40 000, píše CNN. Přinejmenším desítky tisíc dalších Japonců zemřely nedlouho po explozi na následky popálenin, nemoci spojené s vystavením radiaci postihly další stovky tisíc lidí. Skutečné a definitivní číslo, jak ostatně ukazuje i nedávný soud, nikdo nezná.

Japonsko přeživším atomového útoku dodnes hradí výdaje na zdravotní péči v hodnotě asi 6,5 tisíce korun měsíčně. Status přeživšího ale přiřklo jen lidem, kteří se v době výbuchu nebo krátce po něm pohybovali ve vytyčené zóně, což nebyl případ desítek zmiňovaných stěžovatelů. I na nich si ale podle jejich výpovědí radiace vybrala svou daň.

CNN uvádí příklad dnes už téměř 80letého muže, kterému byly v době výbuchu čtyři roky. Od osmi let pak trpěl zánětem lymfatických uzlin a měl i závažné problémy se srdcem. Stejně jako jemu i všem ostatním žalobcům už je většinou 80 až 90 let. „Pokud by se případ protáhl, už bychom mohli být všichni mrtví,“ řekl 79letý Takato. „Jsem velmi šťastný. Nečekal jsem, že všichni žalobci vyhrají. Vláda nám dosud nenaslouchala,“ dodal.

Žalobci se nyní přiznání nároku na hrazení zdravotní péče z veřejných financí dočkali jako vůbec první lidé, kteří nebyli přímo z nejhůře zasažené oblasti.

Černý déšť zabíjel i tam, kam nespadl

Většina zřejmě trpěla na následky černého deště, jehož smrtící potenciál však nekončí tam, kde padají radioaktivní kapky. Kromě vdechnutí nebo vsáknutí do pokožky se radioaktivní látky z černých dešťů do těl lidí hojně dostávaly i z kontaminovaných potravin a vody.

Foto: Profimedia.cz

Kontrola stavu knih s jmény obětí v památníku Hirošima.

Prokázat přímou souvislost zdravotních problémů souvisejících s černým deštěm není jednoduché, což platí obecně pro všechny nemoci spojené s takzvaným vnitřním ozářením.

V Japonsku se přeživší bombardování označují slovem hibakuša. V Hirošimě i Nagasaki stojí památníky s jejich jmény, které se každý rok rozšiřují o další zemřelé. Kolik lidí se do statistik stejně jako vítězové soudu nedostalo, a přesto na nemoci spojené s bombardováním už zemřelo, se již nedozvíme.

Reklama

Doporučované