Hlavní obsah

Oběti sexuálního násilí v církvi dostávají odškodnění. Od organizace, se kterou Duka odmítá spolupráci

Sexuální násilí v církvi.Video: Šárka Kabátová , Seznam Zprávy

 

Reklama

V Česku dostaly první oběti sexuálního násilí v církvi finanční odškodnění. To jim umožní zajistit si účinnou psychologickou péči nebo právní služby. Odškodnění obětem poskytuje organizace Pro čistou církev, kterou založil odvolaný církevní soudce Jan Rozek.

Článek

Organizace Pro čistou církev po řadě sexuálních skandálů v církvi začala sbírat peníze pro oběti. Finanční prostředky mají sloužit k jejich odškodňování. Podle zakladatele spolku Jana Rozka se na ně už obrátily desítky lidí s žádostí o pomoc. A první peníze na potřebnou péči – ať už psychologickou, duchovní či právní – jim již organizace vyplatila. Organizace zajišťuje i doprovod na jednání s úřady.

„Jsme denně v kontaktu se zhruba 60 oběťmi. Víme dopředu, co je potřeba zaplatit a co oběti potřebují,“ vysvětluje princip v rozhovoru pro Seznam.cz bývalý církevní soudce Jan Rozek. Transparentní účet je 115–9641050287/0100.

Podle Rozka je potřeba dát obětem čas a být s nimi v kontaktu ještě před samotným vyplacením finanční sumy. Sám den před odvysíláním této reportáže řešil případ oběti, která se zdráhala si říct o peníze. Oběti jsou totiž často v psychicky špatném stavu, leckdy i bez práce a vlastních finančních prostředků. To je staví na okraj společnosti.

Organizace odvolaného církevního soudce získává finance od lidí skrze transparentní účet. Také režiséři připravovaného filmu V síti o predátorech na internetu se rozhodli spolek podpořit. A to tak, že odmítli finanční podporu Arcibiskupství pražského, právě ve prospěch organizace Pro čistou církev.

„Arcibiskupství a potažmo panu kardinálovi Dukovi nebudeme prodávat odpustky. Je pro nás naprosto nemyslitelné spojit naše jméno s institucí, která tak bolestivou věc, jako je sexuální zneužívaní nezletilých, roky programově kryla. S kolegy jsme se dohodli, že darovanou částku Arcibiskupství pražského zdvojnásobíme a organizaci Pro čistou církev, kterou vede právník Jan Rozek, tedy pošleme 30 tisíc korun,“ uvedl na Facebooku režisér a producent filmu Vít Klusák.

Spolek Pro čistou církev nemá dlouhodobě podporu u představitelů katolické církve. Jak říkají, není věrohodným partnerem ke spolupráci. Bývalý církevní soudce je mimo jiné vytrvalým kritikem řešení sexuálních skandálů v církvi.

Reklama

Související témata:

Doporučované