Hlavní obsah

Unikátní betlémy. Fotky, které uvidíte jen jednou za 100 let

Jubilejní výstava betlémů v pražském Klementinu ukazuje propracovaná díla 30 současných českých betlemářů. Expozice je otevřena až do 7. ledna.

Reklama

Článek

„Důraz jsme kladli na to, aby betlémy byly z různých materiálů a různými technologiemi. Takže každý betlém je úplně jiný. Pro tuto výstavu jsme vytvořili i takzvaný Jubilejní betlém umístěný na pražskou Kampu. Je mechanický a barevný, podílelo se na něm 32 výtvarníků a pomáhalo 28 dětí na táborech,“ řekl ČTK Vladimír Glaser, předseda Spolku českých betlémářů.

Scéna Jubilejního betlému je umístěna na Kampu v roce 1906. „Návštěvníci si tak mohou prohlédnout jedinečné panorama Malé Strany a mezi ‚darovníky‘ lze najít i několik osobností té doby. Zajímavý je i příjezd tří králů na lodi po Vltavě,“ podotkl Glaser.

Jubilejní výstava betlémů se koná jednou za 100 let. „Hlavně bych zdůraznil, že ta výstava se koná jednou za 100 let, takže když ji letos návštěvníci prošvihnou, tak se jim to čekání na další bude možná zdát nekonečné,“ dodal Glaser.

Výstavu připravil Spolek českých betlemářů ve spolupráci s Národní knihovnou ČR. Klementinum, které výstavu hostí, má v historii tuzemského betlémářství významné místo. Roku 1562 zde jezuité vystavili první české jesličky s jezulátkem.

Jesličky či betlémy mají v českých zemích tradici starou přes 400 let. V Evropě se inscenované situace připomínající chvíli narození Ježíše Krista rozšířila díky sv. Františkovi z Assisi, který ve 13. století uspořádal poprvé živý betlém.

+17

Reklama

Související témata:

Doporučované