Hlavní obsah

Obviněný Babiš: Jsem boháč, nelze mě zkorumpovat, jsou to kecy, sdělil prestižnímu deníku

Foto: Seznam Zprávy

Andrej Babiš, český premiér.

Reklama

Český premiér poskytl rozhovor deníku Financial Times. Kromě svého případu vysvětloval, proč odmítá přijímat migranty.

Článek

Český premiér Andrej Babiš odmítá přijímat migranty a chce, aby se Evropská unie změnila tak, že unijní pravomoci vrátí do jednotlivých států.

„Nemůžeme přijmout všechny migranty planety. Pokud budou přistěhovalecká centra uvnitř Evropy, kdo bude rozhodovat, kam tito lidé půjdou? Kdo jim dá azyl?“ řekl Babiš v interview pro prestižní ekonomický deník Financial Times.

Evropská unie by se spíše měla zaměřit na zabezpečení svých hranic a poskytnout pomoc zemím, které uprchlíci opouštějí, dodal.

Podle českého premiéra je zapotřebí podepsat se zeměmi, jako je Libye a Tunisko, smlouvu obdobnou dohodě EU s Tureckem. Je rovněž třeba pomoci lidem přímo v jejich zemích, například v Sýrii, v Nigérii nebo jinde. „To je cesta, jak tento problém vyřešit,“ konstatoval Babiš.

S komunisty v zádech

Babiš, jehož vláda vznikla jenom díky podpoře od českých komunistů a poprvé od roku 1989 je vrátila k podílu na vládní moci, také odmítl, že by v České republice (a také v Polsku a v Maďarsku) byla ohrožena demokracie.

„Lidé volí svobodně, a pokud nejsou spokojeni s maďarskými nebo polskými politiky, vymění je,“ řekl.

List připomíná, že Babiš se dostal do problémů kvůli svým podnikatelským aktivitám a byl obviněn v souvislosti s vyšetřováním dotací Evropské unie. Provinění opakovaně odmítá. „V novinách jsem četl, že jsem docela bohatý. Nikdo mě nemůže zkorumpovat. Jsou to kecy, prostě lži,“ řekl.

Babiš se v rozhovoru označil za „rozhodně proevropského politika“ a zdůraznil, že se staví proti snahám české opozice vyvolat referendum o členství země v EU. Unie ale podle něj potřebuje změnu a pravomoci se musejí vrátit do národních metropolí.

„Klíčovou zásadou musí být, že EU toho bude dělat méně, ale účinněji. Už žádná nesmyslná nařízení. Legislativa musí být moudřejší a lepší. Přílišné regulace umrtvují inovace a byznys,“ prohlásil český premiér.

Reklama

Doporučované