Hlavní obsah

Očkovat i děti? Logický krok, míní kandidát na premiéra

Foto: Profimedia.cz

Předvolební projekt Seznam Zpráv.

Reklama

Očkování dětí proti koronaviru budí u veřejnosti vášně. Zeptali jsme se kandidátů na premiéra, zda ho podporují.

Článek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) nedávno odhadl, že vláda spustí očkování dětí nad 12 let nejpozději ve druhé polovině léta. Zatím se mohou očkovat jen mladí lidé nad 16 let.

Očkování dětí od 12 let doporučila i odborná skupina MeSES. „K maximální proočkovanosti je nutné do očkování zapojit všechny dostupné kapacity s důrazem na zásobování praktických lékařů pro dospělé i pro děti,“ podotkl MeSES.

Praktický lékař pro děti a dorost a člen České vakcinologické společnosti Daniel Dražan uvedl, že i dětem vakcína poskytuje ochranu před potenciálně závažným průběhem onemocnění a před úmrtím. Dětem podle něj hrozí i dlouhodobé následky covidu.

Jenže řada českých rodičů se očkovat děti bojí. Mají obavy, že očkovací látky nejsou pro použití na dětech dostatečně otestovány. Část kandidátů na premiéra se domnívá, že očkování dětí má smysl a pomůže dosáhnout kolektivní imunity.

Otázka pro příštího premiéra

Seznam Zprávy spustily velkou volební anketu Otázka pro příštího premiéra. Ptáme se až do říjnových voleb na aktuální otázky. Pravidelně se obracíme na tři předsedy stran, kteří podle průzkumů mají reálnou šanci stát se premiérem – na předsedu ANO Andreje Babiše, lídra koalice Pirátů a Starostů Ivana Bartoše a šéfa koalice Spolu Petra Fialu. Pokaždé ale také volíme „divokou kartu“ a daný dotaz pošleme i dalším lídrům.

Jste pro očkování dětí? Nebo to podle vás nebude potřeba a proočkovanost by se měla zajistit primárně mezi dospělými?

Ivan Bartoš, předseda Pirátů, lídr koalice Pirátů a Starostů

Zdraví dětí je pro nás na prvním místě. Je proto nutné mít experty důkladně potvrzenou bezpečnost vakcinace a její vhodnost pro menší děti, než se dá o případném očkování vůbec diskutovat. Od začátku také trváme na tom, že vakcinace musí být dobrovolná, nelze k ní nikoho nutit. A rozhodnutí musí být plně v kompetenci rodičů. Ohledně očkování menších dětí teprve probíhají studie, nejsou ještě dostatečná data, vše musí nejprve schválit Evropská agentura pro léčivé přípravky a také posvětit Česká vakcinologická společnost ČLS JEP.

Petr Fiala, předseda ODS, lídr koalice Spolu

Na tuto otázku musí odpovědět odborníci. Odpovědný politik jim naslouchá, ale nemyslí si, že všemu rozumí. Pokud vím, tak odborné studie říkají, že nejlepší obranou je kolektivní imunita, které dosáhneme proočkovaností populace. Očkování dětí bezpečnými vakcínami je tak logickým krokem. Nejprve ale musíme zajistit, aby byly proočkovány skupiny náchylnější k těžšímu průběhu – především senioři. Vláda v první řadě musí zajistit dostatek očkovacích látek pro praktické lékaře, kterým senioři důvěřují a na které jsou zvyklí. O tom, že je nutné jednotlivým věkovým skupinám prezentovat, jaké výhody má očkování přímo pro ně, ani nemluvím. To je jasné všem, kromě současné vlády.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Andrej Babiš na zaslanou otázku neodpověděl.

Vojtěch Filip, předseda KSČ

KSČM jednoznačně podporuje povinné i nepovinné očkování dětí proti infekčním onemocněním. Po druhé světové válce patřilo preventivní očkování dětí k základní péči a jeho význam nebyl nikdy zpochybňován. Socialistické Československo bylo také prvním státem na světě, kde byla vymýcena přenosná dětská obrna. Vnímám negativně, že je v posledních letech zpochybňována nutnost povinného očkování, a to i přesto, že vysoká proočkovanost dětí zajišťuje nejen imunitu jednotlivce, ale i tu kolektivní. Díky očkování u nás ročně nezemře 500 dětí a dalších 150 000 neonemocní a výskyt dříve smrtelných infekčních nemocí poklesl tak významně, že dnešní populace tyto choroby téměř nezná. Očkování dětí i dospělých proto považuji za nezbytnou součást zdravotní péče.

Robert Šlachta, předseda Přísahy

Přísaha – občanské hnutí Roberta Šlachty je pro dobrovolné očkování všech. Takže v případě dětí jsem pro to, aby se děti nechaly očkovat, pokud s tím souhlasí jejich rodiče.

Reklama

Doporučované