Hlavní obsah

Odboráři v ostravské firmě TAMEH vyhlásili stávkovou pohotovost

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Odboráři ve společnosti TAMEH Czech, která dodává energie huti Liberty Ostrava, vyhlásili stávkovou pohotovost.

Článek

S firmou se stále nedohodli na mzdovém dodatku kolektivní smlouvy pro letošní rok.

Alena Sobolová, členka vyjednávacího týmu, řekla, že návrh zaměstnavatele týkající se mezd pro letošní rok označili zaměstnanci za nepřijatelný. TAMEH Czech má přes 300 zaměstnanců.

„Návrh zaměstnavatele je na zvýšení mezd od dubna 2021 maximálně o 2,4 procenta, což představuje v ročním vyjádření částku 1,8 procenta, a to je i pod hranicí předpokládané inflace pro rok 2021. Zaměstnanci měli pokles průměrného výdělku za rok 2020 o 2,03 procenta, přitom míra inflace za stejné období činila 3,2 procenta,“ uvedli odboráři.

Reálné mzdy zaměstnanců podle nich poklesly, přestože firma vykazuje v posledních letech kladné hospodářské výsledky. „Nelze dopustit pokračování dalšího propadu mezd, a tím i životní úrovně zaměstnanců i v dalším roce. Zaměstnavatel při vyjednávání úrovně a růstu mezd rovněž nátlakově neskrývá svůj záměr snižování počtu zaměstnanců,“ uvedli odboráři.

TAMEH Czech je někdejší závod Energetika, který vznikl jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty, a dodává huti energie. Když podnik vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. V roce 2019 huť změnila majitele, nyní patří do skupiny Liberty Steel Group. TAMEH ale zůstal majetkem společného podniku ArcelorMittalu a polského Tauronu.

Reklama

Doporučované