Hlavní obsah

Odborníci sledují šíření covidu na jihu Čech. Obávají se delta mutace

Foto: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Podle hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby (ODS) je epidemická situace v regiona klidná. Odborníci se ale obávají, aby systém zvládl odhalit případné šiření delta mutace.

Článek

Odborníci se obávají, aby Česko nenapodobilo Británii v boji s delta variantou koronaviru, dříve popisovanou jako indická mutace. Epidemiologové proto pečlivě monitorují i malé přírůstky nebo pomalejší pokles případů v jednotlivých regionech.

Příkladem takové oblasti v Česku je nyní Českobudějovicko a Českokrumlovsko. Zatímco ještě před několika týdny by sedmidenní přírůstek na 100 tisíc obyvatel pod číslo 50 byl důvodem k oslavě, nyní se řeší i nižší čísla. Právě okres České Budějovice je nyní na hodnotě 17,3, Český Krumlov pak vykazuje 44 podle dat Ministerstva zdravotnictví.

„Nejhorší je situace v jižních Čechách. Když se podíváme na mapu České republiky, tak červeně nám svítí Českobudějovicko a Českokrumlovsko. Chtěl jsem od Ministerstva zdravotnictví informaci, do jaké míry se tam sekvenovalo, protože může jít o paralelní situace s Chebskem, kde vstoupila britská varianta a odtamtud se dále rozšířila,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy epidemiolog a staronový poradce ministra zdravotnictví Rastislav Maďar.

Podle hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby (ODS) ale je situace v tamních okresech pod kontrolou.

„Samozřejmě v Budějovicích a Krumlově jsou čísla nepatrně vyšší, ale nejde o rozšíření jiné varianty covidu. Takovou informaci zatím nemáme. Čísla jsou v tuto chvíli epidemiologicky klidná. Myslím, že se až obsesivně fixujeme na to, že máme mít nulu, to ale u respiračního onemocnění není možné,“ říká Kuba.

Funguje systém sekvenování, nebo ne?

Pokud se podíváme na data ze začátku května, je pravda, že oba regiony startovaly z vyšších čísel než téměř celý zbytek republiky. České Budějovice byly na 237 nakažených na 100 tisíc obyvatel týdně a Český Krumlov na 200. Například Praha byla z toho pohledu na poloviční incidenci. Lze se na to ale také podívat z druhé strany. Z ještě vyšších hodnot startoval třeba Vsetín (263) a dnes je na úrovni 10 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Na vině ale patrně není delta varianta koronaviru, ale spíš mobilita obyvatel.

„Může to být důsledek zvýšeného pohybu lidí v této turisticky atraktivní oblasti. V posledních dvou týdnech byl ale zaznamenán nárůst také v Horním Rakousku, takže je za tím možná i znovuobnovený přeshraniční pohyb,“ myslí si virolog Libor Grubhoffer.

To potvrzují i informace ze Státního zdravotního ústavu. K 15. červnu monitorují vědci jen 27 případů delta a 4 případy kappa varianty covidu-19, které obě patří do skupiny indické mutace, jak byla dříve označovaná. Ani jeden případ není spojován s Jihočeským krajem.

Nicméně je otázkou, zda je systém sekvenací v Česku nastaven způsobem, aby případné riziko šíření nebezpečné mutace tak, jak to vidíme v současnosti v Británii, byl schopen odhalit. Za půl roku se totiž sekvenovalo pouze 4200 pozitivních vzorků, ačkoliv už bývalý ministr zdravotnictví Petr Arenberger sliboval, že podobný počet zvládnou laboratoře za měsíc.

„Můžu mluvit jen za své působení na ministerstvu. Systém jsme nastavili a je financován. Situaci určitě sledujeme, ale v tuto chvíli nemáme žádné signály, že by v některém kraji docházelo ke zhoršení epidemické situace,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Stejné přesvědčení s ním ale nesdílí Grubhoffer. Podle něj hrozí nebezpečí, že se může delta mutace v Česku rozšířit, aniž bychom to odhalili dostatečně včas.

„O to pozorněji musíme sledovat nejen situaci v Jihočeském kraji kvůli možnosti šíření delta varianty koronaviru. Mám ale obavu, že nemáme dostatečně zajištěnou pohotovost testování a sekvenování. Poněvadž celý systém je stále založen na víceméně dobrovolném zapojení třeba našich pracovišť Akademie věd,“ dodává ředitel Biologického centra AV ČR Grubhoffer.

Reklama

Doporučované