Hlavní obsah

Odolnost varana komodského zaujala vědce, z jeho krve chtějí dělat nové antibiotikum

Krev varana komodského pomáhá léčit infikované rány, mohla by dát vzniknout novým antibiotikům.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Čím nahradit antibiotika, která přestávají působit? Vědci objevili v krvi varana látku, jež by mohla problém vyřešit.

Článek

Vědci z George Mason University v americké Virginii objevili v krvi varana komodského důležitou sloučeninu. Ta by mohla vést k vývoji nové generace antibiotik. Z jejich výzkumu vyplývá, že krev ještěrů obsahuje látku DRGN-1, jež pomáhá léčit infikované rány.

Objev je důležitý především proto, že současná antibiotika přestávají působit na bakterie, které způsobují infekční choroby. To je důsledkem jejich často chybného předepisování - buď proti virovým infekcím, nebo preventivně. Patogeny se tak stávají vůči antibiotikům rezistentní. Objev látky ve varaní krvi by tak mohl být prvním krokem k novým antibiotikům, která pomohou v boji proti multirezistentním bakteriím.

Rozbor krve odhalil 48 zatím neznámých antimikrobiálních peptidů. 8 z nich pak vyhrálo v boji proti infekčním bakteriím, které způsobují zánětlivé infekce často vedoucí až k otravám krve. Látka byla zatím zkoumána pouze na laboratorních myších. Jejich infikované rány se po aplikaci složky z varaní krve viditelně hojily lépe.

Nově nalezené látky jsou úspěšné především v boji proti infekčním bakteriím Staphylococcus aureus. Ty způsobují různé infekce - od lehkých zánětů až po životu nebezpečné sepse či otravy krve.

Varan komodský žije na pěti indonéských ostrovech - Komodo, Rinca, Flores, Gili Dasami a Gili Motang. V současné době je na seznamu ohrožených druhů. Sliny tohoto největšího ještěra světa jsou plné toxických bakterií. Jejich imunitní systém se přesto dokáže s jinak smrtelným napadením od svého druha vypořádat.

Antibiotika přestávají zabírat.

Reklama

Související témata:
Varan

Doporučované