Hlavní obsah

Odpůrci očkování si připlatí. Testy zdarma ruší v Německu i ve Francii

Foto: cortex-film, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Francouzská vláda oznámila, že od poloviny října si budou neočkovaní lidé muset platit PCR i antigenní testy. To se týká českých turistů, pokud by se chtěli otestovat ještě před návratem do vlasti.

Článek

Cestování po Evropě se sice po koronavirové pandemii z velké části už uvolnilo, omezení při odjezdu i návratu ale stále trvají, zejména pro neočkované. A těch je v Česku zatím stále dost, obě dávky vakcíny dostalo jen 55,9 procent populace. Ti ostatní se při cestách do zahraničí musejí zajímat nejen o podmínky vstupu, ale i návratu – a sem patří i testování a jejich ceny. Připravili jsme krátký přehled, kolik vás budou testy v zahraničí stát.

Velká Británie

Při návratu z Ostrovů se Češi testování nevyhnou, pokud tedy cestují veřejnou dopravou. Další testy je čekají v Česku, kde je nutné podstoupit PCR test nejdříve 5. den a nejpozději 14. den po návratu.

Na britském území je potřeba podstoupit PCR test 2. a 8. den po příjezdu. Jeden test stojí cca 70 liber (asi 2100 korun). Navíc se musí neočkovaní turisté podrobit desetidenní karanténě. Karanténa lze však zkrátit, pokud si člověk udělá za příplatek další PCR test 5. den – pokud je negativní, může karanténu ukončit.

Od konce října se britská vláda rozhodla pravidla poněkud zmírnit, to však platí pouze pro naočkované příchozí. Ti si už nebudou muset platit drahý PCR test, ale vystačí si s levnějšími antigenními testy od poskytovatelů, jejichž seznam je na webu vlády. Ceny těchto testů začínají na 18,50 librách. Očkovaní turisté už nemusejí absolvovat test druhý, ani zůstávat v karanténě.

Francie

Testy jsou zatím zdarma, od 15. října se to ale mění a PCR testy budou stát 44 eur, antigenní pak 22 eur (v laboratoři) nebo 25 eur (v lékárně). To platí pro neočkované, očkovaní budou mít testy i nadále zdarma. V systému se nicméně počítá i s výjimkami – platit nebudou muset ani čerstvě plnoletí studenti středních škol nebo lidé, kteří mají příznaky a na test přijdou se žádankou od lékaře.

Pro Čechy je důležité, že při návratu z Francie mohou podstoupit test nejen před odjezdem, ale i v České republice po příjezdu, a to do pěti dnů.

Německo

Při návratu do ČR platí povinnost vyplnit příjezdový formulář a v případě cestování veřejnou dopravou podstoupit před cestou antigenní nebo PCR test. I Německo se rozhodlo testy zpoplatnit, a to od 11. října. Nejlevnější PCR test se dá sehnat za 50 eur, antigenní pak za 25. Platit nemusejí děti do 12 let, těhotné ženy a lidé, kteří se z lékařských důvodů nemohou nechat očkovat.

Rakousko

Při návratu platí stejné podmínky jako z Německa, při cestě hromadnou dopravou se neočkovaní turisté testům nevyhnou. Testy jsou však v Rakousku stále zdarma. Češi musejí nicméně počítat s tím, že bez platného testu či certifikátu o očkování nebudou vpuštěni do restaurací, hotelů, sportovišť nebo na různé kulturní či společenské akce.

Slovensko

Neočkované osoby musí až na výjimky do karantény. Ta může být ukončena po 14 dnech bez testu, nebo po obdržení negativního výsledku PCR testu nejdříve 5. den karantény. Při návratu hromadnou dopravou je pro neočkované nutné podstoupit test, ceny se pohybují od 30 do 90 eur.

Polsko

I zde platí povinnost podstoupit alespoň antigenní test před návratem nebo do pěti dnů po návratu do Česka, placení testů v Polsku se tak i neočkovaní Češi mohou vyhnout.

Reklama

Doporučované