Hlavní obsah

Odvážná práce při odhalování šmejdů. Janek Rubeš získal prestižní novinářskou cenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Janek Rubeš přebírá ocenění za svoji práci.

Janek Rubeš je novým držitelem ceny Novinářská křepelka udělované Českým literárním fondem pro mladé a nadějné novináře do 33 let věku. Cenu převzal v Havlíčkově Brodě. Ocenění získala za svoji práci i Andrea Procházková z Respektu.

Článek

V hlavní kategorii byl v Havlíčkově Brodě oceněn cenou Karla Havlíčka Borovského komentátor David Klimeš za své věcné ekonomické komentáře pro Ekonom a Hospodářské noviny.

Porota udělila Jankovi cenu za odvážnou investigativní žurnalistiku, se kterou dlouhodobě odhaluje špinavé praktiky pražských taxikářů, směnárníků a dalších tzv. šmejdů. Ten sám o sobě říká, že se považuje hlavně za „kluka s kamerou a Prahu má rád jako svoji mámu. Někdy ho prý zlobí, ale stejně ji miluje.”

„Já nemám talent a píli, ale mám štěstí, že se obklopuji skvělými lidmi, jako je například můj kolega Honza Mikulka. Je skvělé, že si mohu v Seznamu točit svoje videa a ještě mě za to někdo platí,“ poděkoval Janek Rubeš za svoji cenu. Ve svém projevu reagoval i na milá slova legendy české novinařiny a kolegy ze Seznamu Josefa Klímy, který ocenil jeho energii, talent i to, jak mění život v hlavním městě.

V rámci své práce Janek Rubeš nadzvedl ze židle a „proslavil“ už řadu podvodníků v hlavním městě. Utíkali před ním ruličkáři s falešnými rubly. Nenávídí ho řada majitelů podvodných směnáren, které sprostě okrádají turisty. Několikrát se ho pokusili fyzicky napadnout falešní mniši i nepoctiví taxikáři.

Honest Guide: Ruličkáři v Praze.Video: Seznam Zprávy

Upozorňuje na řadu dalších problémů, které politici a úřady dlouhodobě přehlíží. Ve dvojici s Honzou Mikulkou v rámci svého videoprůvodce Honest Guide vás vzali i na řadu pozitivních míst Prahy.

Prošli jste s nimi po zajímavých místech, ukázali vám hospody s nejlepším pivem v Praze i místa, kam si zajít zaběhat, na piknik i do nevšedních míst Prahy. Jejich práce a videa slaví velký úspěch i u zahraničních turistů. Nejúspěšnější epizody mají miliony zhlédnutí.

Foto: Seznam Zprávy

Janek Rubeš na slavnostním vyhlášení ceny.

Janku, gratulujeme!

Honza Mikulka, kameraman a spoluautor Honest Guide:

Nejradši mám, když Janek v redakci není – protože to znamená, že někde pobíhá, hádá se, objevuje, ukazuje, poslouchá, radí se. Žije tím městem a místem, což se projevuje ve všem, co dělá. Nemá načtený nějaký tabulky, ale má to zažitý. A na všem, co dělá, je to znát. Díky za vše, kámo, a gratuluju!

Jakub Unger, šéfredaktor Seznam Zprávy a Televize Seznam:

Janek vyzařuje něco, co vnímám i u mnoha dalších novinářských kolegů, které v redakci Seznamu máme. Když pozoruju jeho práci, září z ní svoboda a radost dělat věci tak, jak jim sám věří.

Filip Horký, vedoucí zpravodajství Televize Seznam:

Nezná lenost. Neexistují limity jeho nadšení do novinářské práce. Má rozhled a nápady ze světa. A pořád zůstává člověkem. Není líný udělat několik kroků navíc, aby dodal skvělou reportáž, všímá si lidí a běžných problémů kolem sebe. Janku, díky za Tvoji energii a přístup!

Filip Vích, social media editor:

Úsměv od ucha k uchu, nadšení do práce, odhodlání měnit i maličkosti kolem sebe k lepšímu a také pravidlo, že novinář nemá sedět v kanceláři u počítače. Janku, kamaráde, naučil si mě o naší práci řadu věcí. Je skvělé sledovat vaše videa s Honzou a vidět to, jak pomáháte vytvářet dobrý obraz o Praze. Jsem rád, že u toho mohu být s vámi. Gratuluji a díky za všechno!

Doporučované