Hlavní obsah

Odvezte si svoje pivo, vzkazují Afghánci německé armádě

Foto: Profimedia.cz

Německo již začalo z Afghánistánu stahovat své vojáky a vybavení.

Reklama

Německo oznámilo, že v souvislosti s přípravou na stažení sil NATO přepraví z Afghánistánu domů více než 22 500 litrů piva a 340 lahví vína. Němečtí vojáci nyní kvůli probíhajícímu stahování vojsk alkohol konzumovat nesmějí.

Článek

Až donedávna měli vojáci bundeswehru nasazení v Afghánistánu povolena až dvě piva denně, což se nelíbilo např. americkým vojákům, kteří pít alkohol nesmějí a navíc jsou pravidelně podrobováni testům na drogy. Německá armáda ale nedávno zakázala vojákům pít alkohol. Došlo k tomu podle webu Der Spiegel v souvislosti s rostoucím násilím v Afghánistánu a obavami z možného útoku během právě probíhajícího stahování vojsk ze země.

Der Spiegel informoval, že němečtí vojáci mají na svých základnách v zemi obrovský přebytek alkoholu. V táboře Marmal, největší německé zahraniční vojenské základně, se podle webu Der Spiegel nachází více než 60 000 plechovek piva, stovky lahví vína nebo šampaňského a nespecifikované množství pálenky, které nyní bude nutné ze země odvézt.

Německá armáda totiž v Afghánistánu nesměla alkohol ani prodat, protože prodej alkoholu je v muslimské zemi zakázán, uvádí operační velení s tím, že zlikvidovat více než 22 500 litrů piva také nepřicházelo v úvahu. Mluvčí ministerstva obrany Christina Routsiová podle Deutsche Welle v pondělí uvedla, že bylo nutné najít civilního dodavatele, který alkoholické nápoje dopraví zpátky do vlasti.

Očekává se, že německý bundeswehr, stejně jako ozbrojené síly všech ostatních zemí NATO, opustí Afghánistán do 11. září tohoto roku. Od oznámení odchodu vojáků NATO došlo v celé zemi podle BBC k prudkému nárůstu násilí. Afghánská vláda, USA a NATO z toho obviňují islamistické hnutí Tálibán. To podle nich dosud nedodrželo závazky, že se zdrží násilí.

Německo mělo v zemi po Spojených státech amerických druhé největší vojenské zastoupení, přes 1 100 vojáků, z nichž asi 50 od začátku konfliktu zemřelo. Mise v Afghánistánu byla podle webu Deutsche Welle nejnákladnější a nejrozsáhlejší misí v historii bundeswehru.

Německý deník Bild uvedl, že po odchodu německých vojáků ze základny Marmal, která se nachází asi 300 kilometrů severně od Kábulu, zde zůstane část vybavení. Německo očekává, že stahování vojáků ukončí do konce měsíce, přičemž poslední dopravní letadlo má odletět 30. června.

Otázka přílišné konzumace alkoholu německými vojáky je kontroverzní již od doby, kdy Německo před 20 lety do Afghánistánu v rámci aliance NATO vstoupilo. Američtí vojáci podle webu The Times již v minulosti žertovali, že zásoby piva jsou pro německou armádu důležitější než boj proti Tálibánu.

Německá armáda v roce 2008 podle webu The Times přiznala, že do Afghánistánu každoročně dopraví až milion litrů alkoholu. Ke zvratu došlo v roce 2013, kdy armáda tucet vojáků poslala kvůli zneužívání alkoholu domů a zavedla pro konzumaci piva přísnější pravidla.

Reklama

Doporučované