Hlavní obsah

Ofenzíva v Sýrii: vládní jednotky postoupily vpřed, rozdělily východní Ghútu

Syrská armáda znovu zintenzivnila bombardování v oblasti.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Vojenské jednotky syrského prezidenta Bašára Asada znovu zintenzivnily bombardování ve východní Ghútě. Povstalci však místo i nadále odmítají opustit.

Článek

Syrští vojáci v sobotu po intenzivním bombardování izolovali město Dúmá ve východní Ghútě. Oblast rozdělili na tři části. Informovaly o tom agentury AFP a AP s odvoláním na syrská státní média a Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR).

Úspěch armáda zaznamenala i u města Misrába, jehož centrum dobyla a velkou část města obsadila. Podle agentury Reuters však povstalecké skupiny dále trvají na tom, že nemají v plánu oblast opustit.

Režimním silám se na místě podařilo postoupit po další vlně ostřelování na zemi i ve vzduchu. V noci na sobotu vojáci bombardovali cíle v dané oblasti z letadel, vrtulníků i pomocí dělostřelectva.

Dvě hlavní povstalecké skupiny ve východní Ghútě, Armáda islámu a Fajlak ar-Rahmán, uvedly, že v minulých dnech podnikly protiútoky, díky kterým získaly pod kontrolu některé ztracené pozice. Oblast i nadále odmítají opustit a vylučují, že by přistoupily na vyjednání tzv. „evakuační dohody“ s jednotkami prezidenta Bašára Asada. Ta předpokládá, že se povstalci vzdají a držené pozice opustí výměnou za bezpečný odchod na sever země.

Syrská vládní vojska před dvěma týdny zintenzivnila bombardování východní Ghúty, a to i přes schválenou rezoluci Rady bezpečnosti, která syrskou vládu vyzvala k okamžitému zastavení bojů. Cílem Asadovy armády je dobýt poslední region v okolí Damašku, který mají pod kontrolou opoziční a radikální skupiny.

Enklávu, kde žije na 400 000 lidí, syrská armáda obléhá od roku 2013. Drtivá většina těchto obyvatel trpí hladem a potřebuje okamžitou lékařskou pomoc. Boje ve východní Ghútě si jen od 18. února podle SOHR vyžádaly na 905 civilních obětí, 188 z nich byly děti.

Humanitární organizace se snaží do zasažených oblastí dopravit konvoj s léky a potravinami, ztěžují jim to ale prudké boje. Pracovníci agentur OSN kromě toho uvádějí, že většinu zdravotnického materiálu zabavili z konvoje syrští vládní úředníci a dodávky potravin nejsou dostatečné.

Reklama

Doporučované