Hlavní obsah

Oheň, který rozehřál mnohá srdce. Na Austrálii se už vybraly stovky milionů

Foto: Profimedia.cz

Austrálie se potýká s rekordně horkým létem, provázejí ho masivní požáry.

Reklama

Přírodní katastrofa, se kterou od října minulého roku bojují Australané, budí emoce doslova po celém světě. Na pomoc s hašením rozsáhlých požárů a řešením jejich následků přispívají herci, zpěváci, sportovci, ale i běžní lidé na sociálních sítích. Do sbírky, kterou na Facebooku iniciovala australská herečka Celeste Barberová, poslali uživatelé za několik dní téměř 800 milionů korun.

Článek

Známé osobnosti kreativně využívají svého vlivu na sociálních sítích.

Herečka Celeste Barberová má jen na Instagramu 6,4 milionu sledujících. V pravidelných příspěvcích na svých kanálech popisuje příběhy svých příbuzných, kteří se s ohněm museli potýkat. Její sbírku podpořilo nejen mnoho uživatelů Facebooku po celém světě, ale i několik známých osobností. Herečka Natalie Portmanová či zpěvačka Lizzo sdílely sbírku na svých sociálních sítích a vyzvaly uživatele, aby se připojili.

Další úspěšná sbírka na Facebooku, která má za cíl vybrat peníze na pomoc hasičům ve státě Victoria, má na svém účtu v tuto chvíli v přepočtu přes 28 milionů korun.

Existují také stránky, které organizují sbírky jídla, vody a základních potřeb.

Jiné sbírce, která se soustředí na záchranu zvířat ve státě Nový Jižní Wales, jenž je požáry zasažen nejvíce, se podařilo vybrat 773 tisíc dolarů (přes 17,5 milionu korun) a tím tak za jediný den překročila svůj cíl vybrat půl milionu dolarů.

Světová tenisová jednička Ashleigh Bartyová zas chtěla věnovat na boj s ohněm svou eventuální výhru z turnaje v Brisbane. Pokud by soutěž vyhrála, přispěla by čtvrt milionem amerických dolarů (přes 5,6 milionu korun). Na konci minulého roku již darovala 30 tisíc dolarů (téměř 700 tisíc korun). Připojila se tak k četným australským sportovním týmům a organizacím, které se na pomoci podílejí. Podle vlastních slov by ráda více pomohla rodinám postiženým katastrofou. (Dnes tedy víme, že Bartyová se o vítězné peníze nepodělí, vyřadila ji překvapivě Američanka Jennifer Bradyová.)

Významnou vlnu podpory se podařilo zvednout dalšímu australskému tenistovi Nickovi Kyrgiosovi. Díky svému vlivu na sítích inspiroval australskou tenisovou organizaci Tennis Australia k uspořádání benefičního tenisového turnaje, na kterém by se měly objevit nejvýznamnější tenisové hvězdy. Uskuteční se 15. ledna.

Nepřispívají ale jen australské osobnosti. Americká zpěvačka Pink přislíbila věnovat australským hasičům půl milionu dolarů (přes 11 milionů korun) a vyzvala na Twitteru své followery, aby se k ní připojili.

Peníze vybírají i neziskové nevládní organizace. Podle televize ABC vybral Červený kříž přes 10 milionů dolarů (téměř 227 milionů korun), které věnuje na pomoc komunitám v postižených oblastech.

Přírodní katastrofa postihla všechny státy Austrálie. Zahynulo nejméně 25 lidí, přes 2000 domovů zničil oheň a zahubil stovky milionů zvířat.

Animace: Jak se šířily požáry v Austrálii.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované