Hlavní obsah

„Ohněte to ve prospěch Číny.“ Světovou banku sužuje skandál

Foto: Profimedia.cz

Podle šetření právníků se na nátlaku měla podílet i šéfka Světové banky Kristalina Georgieva. Ta to zásadně odmítá.

Reklama

Vyšetřování dospělo k závěru, že vedení klíčové světové instituce tlačilo na zaměstnance, aby vlivná zpráva vyzněla pozitivně pro Peking.

Článek

Ekonomové a investiční fondy vyjadřují znepokojení nad odhalením, že vedení Světové banky vyvíjelo „nepřiměřený tlak“ na zaměstnance, aby zlepšili hodnocení Číny ve vlivné zprávě banky nazvané Doing Business 2018 a nad následným zrušením vydávání této zprávy. Zrušení zprávy, která hodnotila země podle toho, jak je snadné v nich podnikat, by mohlo investorům ztížit posuzování, kam mají vložit své peníze, uvedla agentura Reuters.

„Čím víc o tom přemýšlím, tím hůř to vypadá,“ poznamenal stratég společnosti BlueBay Asset Management Tim Ash. Upozornil, že jakýkoliv kvantitativní model rizik země má toto hodnocení v sobě zapracováno a na základě těchto zpráv padají rozhodnutí o umístění peněz a investic.

Vyšetřování právnické firmy WilmerHale na žádost etického výboru Světové banky zjistilo, že šéfové této instituce včetně Kristaliny Georgievové, která je nyní šéfkou Mezinárodního měnového fondu, vyvíjeli nátlak na zlepšení čínského hodnocení. V té době se banka snažila získat podporu Číny pro velké navýšení kapitálu.

Georgievová uvedla, že „zásadně nesouhlasí se zjištěními a interpretacemi“ zprávy, která byla zveřejněna ve čtvrtek, a informovala o tom výkonnou radu měnového fondu.

Ekonomové tvrdí, že podobné zprávy Světové banky a dalších institucí jsou užitečné. Již delší dobu jsou však náchylné k manipulaci. Podle nich některé vlády – zejména v chudších rozvíjejících se zemích, které chtějí voličům ukázat pokrok – mohou být skoro posedlé svým umístěním ve zprávách, které hodnotí vše od toho, jak snadné je v zemi placení daní až po zákony.

Hlavní ekonom Renaissance Capital Charles Robertson uvedl, že hodnocení snadnosti podnikání již roky ztrácí na důvěryhodnosti. Některé země zaměstnávají investiční firmy, včetně té jeho, a dokonce i bývalé vládní představitele, aby jim poradili, jak zlepšit hodnocení.

„Existují velké rozdíly u některých zemí v hodnocení korupce a snadnosti podnikání, což naznačuje, že se jednalo spíše o zlepšení nominální hodnoty, než že by to odráželo základní ekonomické změny,“ uvedl. „Jako ekonom ale můžu říct, že by byla škoda, kdybychom ztratili přístup k základním údajům. Je skutečně zajímavé například vědět, že firmě trvá v Brazílii zpracování daní 900 hodin, zatímco jinde je to jen 70,“ dodal Robertson.

Zpráva Doing Business je zveřejňována ročně od roku 2003 a podle Ashe se stala důležitou pro banky a podniky při hodnocení rizik jednotlivých zemí světa.

Zjištění při vyšetřování však vyvolává obavy o poctivosti těchto zpráv a nestrannosti těch, kdo je sestavují.

„Větší otázkou je, jak – pokud je to vůbec možné – může Světová banka odstranit zjevnou korupci instituce, kterou kontrola dokumentuje,“ uvedl na Twitteru šéf advokátní skupiny Tax Justice Network Alex Cobham.

Reklama

Doporučované