Hlavní obsah

Ohrozil Hamáček práci tajných služeb? Důkazem je video

Terén Kristiny Cirokové: Jan Hamáček ohrozil práci tajných služeb, shodují se odborníci na bezpečnost.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil

 

Reklama

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček má další problém. Podle odborníků na bezpečnost zřejmě ohrozil práci českých tajných služeb v zahraničí a svým výrokem dokonce mohl pomoci Kremlu rozkrýt identitu českých agentů.

Článek

Dalšímu přešlapu Jana Hamáčka se věnuje publicistický pořad Terén, který si můžete pustit v úvodním videu.

Obsahuje veřejný výrok vicepremiéra o tom, jak české tajné služby musely těsně před zveřejněním kauzy Vrbětice narychlo stahovat své lidi z Ruska. Padl 19. dubna ve vysílání České televize v pořadu Události, komentáře.

„My jsme těch posledních pár dnů seděli do noci na Ministerstvu vnitra a seděli jsme tam s šéfy tajných služeb a dělali jsme vše pro to, aby ti lidé, o kterých teď hovoříte, nemuseli ani speciálem, ani autem, aby prostě o nich ruská strana nevěděla a v poklidu zmizeli, protože těm by asi nehrozilo jenom vyhoštění,“ uvedl tehdy předseda ČSSD Hamáček.

Právě tento výrok je podle lidí z bezpečnostní komunity problematický hned z několika důvodů. V první řadě by ministr vnitra o práci českých zpravodajců v zahraničí vůbec neměl mluvit.

„Žádný ministr žádné vlády nemůže otevřeně v mediálním prostoru přiznat, že má naše země nějaké zpravodajské aktivity v zahraničí,“ říká v rozhovoru pro Terén bývalý náměstek ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace Jan Paďourek.

„Ten výrok je dost neuvěřitelný, protože si myslím, že to je věc, o které by se hovořit nemělo,“ souhlasí bývalý ředitel ÚZSI Karel Randák.

Daleko větší problém však představuje to, že sdělení Jana Hamáčka mohlo ruskou stranu přivést na stopu českých zpravodajců, a ohrozit tak práci tuzemských tajných služeb. Ministr vnitra totiž uvedl, že tito lidé z Ruské federace neodletěli vojenským speciálem s ostatními českými diplomaty ani nejeli autem. Z toho vyplývá, že letěli běžnou linkou.

„Poskytl ruské straně velmi návodnou informaci v tom, že pro tu protistranu je absolutně jednoduché zkontrolovat si seznam pasažérů na palubě letadel, která v dané době směřovala do České republiky nebo do Evropy,“ vysvětluje Jan Paďourek.

„Měl by vyvodit osobní zodpovědnost, protože takovýmto výrokem nejen, že ohrozil patrně i bezpečnost nějakých konkrétních lidí, ale ohrozil v podstatě práci českých bezpečnostních složek na dost dlouhou dobu dopředu,“ myslí si Karel Randák.

Jan Hamáček na SMS dotaz, co říká na tuto kritiku, neodpověděl. Na otázky Seznam Zpráv ostatně nereaguje už delší dobu. Odůvodňuje to tím, že se chce s redakcí soudit, a proto do skončení sporu nebude s reportéry Seznam Zpráv mluvit.

Co všechno mohly z krátkého výroku ministra vnitra ruské tajné služby zjistit? A mohl se tím Jan Hamáček dopustit trestného činu?

Zjistíte v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované