Hlavní obsah

Olomouc chystá kvůli přemnoženým hlodavcům deratizaci

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Olomoucká radnice plánuje letos deratizaci několika míst ve městě, aby snížila populaci přemnožených hlodavců, kterým se daří i díky odloženému jídlu z domácností. Deratizace jednoho místa stojí i desítky tisíc korun.

Článek

Dostatek potravy mají hlodavci hlavně po vánočních svátcích, kdy se lidé zbavují velkého množství nespotřebovaných potravin a často jimi krmí ptáky a kočky v okolí.

Pracovníci odboru životního prostředí radnice zaznamenali od začátku ledna už několik stížností na přemnožené hlodavce v Olomouci. „Od počátku roku řešíme opět podněty na výskyt potkanů, holubů a na ukládání nespotřebovaných a prošlých potravin u kontejnerových stání, na zeleni, na okraji polí, březích Moravy i v blízkosti vodních ploch ve městě,“ uvedl Petr Loyka z odboru životního prostředí magistrátu.

Největší problémy odbor životního prostředí nyní eviduje v okolí ulic Lazecká a Kmochova. „Na základě stížností jsme také už v prosinci zajistili deratizaci na zelených plochách ulice Foersterova a mezi domy právě v ulici Kmochova,“ podotkl Loyka. Podle něj se ale lidé nepoučili. „Zbytky potravin znovu leží mezi keři a za kontejnerovým stáním, mističky s kousky masa, patrně pro bezprizorní kočky, jsou rozmístěny hned na několika místech,“ podotkl Loyka.

Loni magistrát za deratizaci na městských pozemcích zaplatil zhruba půl milionu korun. Letos bude likvidace přemnožených hlodavců podle Loyky možná stát ještě více peněz.

Loyka upozornil, že neuvážené přikrmování může volně žijícím živočichům způsobit vážné problémy. „Je úplně jedno, zda se jedná o celozrnné či sladké pečivo, zbytky cukroví, kazící se ovoce a zeleninu, protože toto všechno způsobuje zvířatům i ptactvu závažné trávicí problémy. Dobrý úmysl se tak stává vážným rizikem,“ uvedl.

Například na břehu pískovny Hamrys v Olomouci-Slavoníně jsou nyní k vidění kupky pečiva všeho druhu. Pečiva je podle Loyky tolik, že ho místní kachny nemohou zkonzumovat ani za několik dní.

Reklama

Doporučované