Hlavní obsah

Olomoucký kraj má zájem o tchajwanskou linku na roušky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

O jednu z pěti linek na výrobu jednorázových roušek a respirátorů, které Česku darovala tchajwanská firma Autoland Technology, má předběžně zájem Olomoucký kraj.

Článek

Deklaraci vyjadřující zájem o linku dnes na ustavujícím zasedání schválili krajští zastupitelé. Linky by mohly být z Asie poslány do Česka na přelomu listopadu a prosince. O jejich praktickém provozu zatím nikdo nerozhodl.

Podle nově zvoleného hejtmana Josefa Suchánka (Piráti a STAN) se kraji díky této schválené deklaraci nezavřou dveře k případnému získání jedné z pěti linek. Někteří opoziční zastupitelé dnes upozornili, že materiál obsahuje pouze obecné informace a dostali jej k dispozici jen pár hodin před zasedáním zastupitelstva. „Zdržím se hlasování pro nedostatek informací,“ uvedl například zastupitel Petr Vrána (ANO). Padl i návrh, aby byl tento bod projednán až na prosincovém jednání zastupitelů. Podle Suchánka ale nelze v době rostoucího počtu nákaz ztrácet čas. „Pandemie se neřídí termíny jednání zastupitelstva,“ podotkl.

Senátor Lumír Kantor (KDU-ČSL) dnes zastupitelům řekl, že o linky na výrobu roušek a respirátorů se už zajímají Jihočeský a Jihomoravský kraj. Produkce linky, kterou by v případě převedení na kraj mohla provozovat nezisková organizace, by podle Kantora pokryla potřeby místních sociálních zařízení i nemocnic. Schválená deklarace je podle Kantora důležitá z pohledu budoucího rozhodování o využití linek.

Náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro EU a zahraniční obchod Martina Tauberová tento týden ČTK řekla, že linky se dokončují, kalibrují a testují. „Autoland požaduje vyslání odborných techniků na zaškolení na Tchaj-wan. Pak by mohly být linky na přelomu listopadu a prosince expedovány,“ uvedla. V ČR by měl zařízení převzít částečně stát prostřednictvím státního podniku. „Rádi bychom dali prostor i využití linek pro společensky přínosné projekty. Chceme vypsat výzvu,“ dodala.

Senátoři v čele s předsedou horní komory Milošem Vystrčilem (ODS) dohodli v polovině října s ministry průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (za ANO) a zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD) konkrétní kroky, které měly k přijetí a využití pěti automatizovaných linek na výrobu roušek z Tchaj-wanu vést. Čeští senátoři navštívili Tchaj-wan k velké nelibosti Číny, která ostrovní zemi považuje za svou vzbouřenou provincii.

Každá linka podle dřívějších informací vyrobí 30 zdravotnických roušek nebo respirátorů za minutu, za týden je to tedy kolem milionu roušek nebo respirátorů. Hospodářské noviny v pondělí uvedly, že kdo bude linku obsluhovat, se rozhodne podle toho, zda stát upřednostní výrobu roušek, nebo respirátorů, stroj z Tchaj-wanu zvládá oba typy ochranných pomůcek. Vystrčil listu řekl, že možných variant je několik, linky by podle něj mohla převzít například Správa státních hmotných rezerv.

Reklama

Doporučované