Hlavní obsah

Olomoucký výtvarník dokončil rozměrný uzel, převážel ho kamion za pomoci jeřábů

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Olomoucký sochař Jan Dostál dokončil obří železnou skulpturu s názvem Smyce, která představuje uzel. Dvacet metrů vysoké dílo k novému majiteli převezl kamion. Na nakládání se podílely dva jeřáby.

Článek

Kolos auto převezlo zhruba po dvoukilometrové trase na okraj Olomouce, kde bude zdobit vstupní část jedné z firem. Na přemisťování díla o hmotnosti zhruba 13 tun se podílel jeden z největších jeřábů v okolí.

Socha Smyce představuje podle autora propojený uzel. Její vznik má spojitost s firmou, která výtvarníka dlouhodobě zásobuje speciálními stroji, díky nimž sochař železné profily různě ohýbá či proplétá. „Vymysleli jsme, že na jejich strojích se vytvoří něco tak velkého, jako je tato socha. Objednali jsme proto tu největší zakružovačku, kterou mají v sortimentu a postupně jsme ohýbali velké profily, které vytvořily tuto abstraktní kompozici,“ řekl sochař Dostál.

Do výšky poté sochař zohýbané profily stavěl za pomoci jeřábu, ve výšce je také postupně svařoval. „Zakoupil jsem kvůli tomu vysokozdvižnou plošinu. Socha Smyce, která je vysoká 20 metrů, vznikala zhruba sedm měsíců. Dohromady to ale bylo 1,5 roku práce - museli jsme nejprve sehnat speciální stroje, vyrobit kladky a vše nachystat,“ uvedl Dostál.

Dílo podle něj patří k nejvyšším skulpturám, které dosud vytvořil. Zároveň je i dílem nejsložitějším. „Složité na tom bylo především ohýbání profilů, neboť na to nebyl žádný výkres, skulpturu jsme tvořili živelně a intuitivně. Nejsložitější bylo umisťovat kruhy kolem jádra, museli jsme to nasouvat a otáčet. Jeden segment má tak 150 kilogramů a rozměry 4,5 až pět metrů. Na manipulaci, podsouvání a zasouvání to bylo velmi složité,“ doplnil sochař.

Logisticky náročné bylo i samotné přemisťování skulptury na nové místo, socha se musela nejdříve položit, a to za pomoci dvou jeřábů. Poté ji čekal složitý transport branami areálů pevnůstky, v jejíchž útrobách sochař svá díla tvoří. Převážel ji kamion, souprava měla délku přes 30 metrů. Od dnešních ranních hodin již skulpturu staví a upevňuje na novém místě, celá operace si vyžádala desítky hodin práce.

Olomoucký sochař Jan Dostál má na svém kontě také téměř deset metrů vysokou obří skulptura s názvem Mrak vytvořenou z devíti kilometrů nerezových trubek, která se stane letos ozdobou českého pavilonu Expo 2020 v Dubaji. S díly osmadvacetiletého sochaře se mohou zájemci setkat i ve veřejném prostoru Olomouce, kde autor žije a tvoří. Například Smetanovy sady momentálně zdobí jeho téměř 12 metrů vysoké dílo s názvem Stvůra. Před třemi lety Dostál ozdobil i Horní náměstí svou kruhovou sochou Rounded. Populární je i jeho Vetřelec na střeše domu v Šemberově ulici.

Reklama

Doporučované