Hlavní obsah

Olympijský výbor hostil úředníky na hrách. „Vysvětlete to,“ reagují senátoři

Foto: Profimedia.cz

Ministerstvo školství prozradilo, že Český olympijský výbor hostil na olympiádách vlivné úředníky z Ministerstva školství, kteří se podíleli na přidělování dotací do sportu.

Reklama

Senát se začal zabývat cestami ministerských úředníků na sportovní akce, na kterých je hostil Český olympijský výbor. Ministerstvo školství a Národní sportovní agentura mají říci, kolik tyto výpravy stály.

Článek

Londýn, Soči či Rio de Janeiro. Do dějišť olympijských her se v minulých letech vypravili i vlivní úředníci z Ministerstva školství, které hostil Český olympijský výbor (ČOV). Jak ukazuje čerstvá právní analýza, úředníci se dostali do střetu zájmů, protože někteří z nich rozhodovali o sportovních dotacích - tekoucích mimo jiné do olympijského výboru.

Případem, na který Seznam Zprávy upozornily na začátku týdne, se nyní začali zabývat senátoři. Podvýbor pro sport požádal Národní sportovní agenturu a Ministerstvo školství o vysvětlení. Senátory zajímá, jakým způsobem je olympijský výbor ze strany státu financován.

„Podvýbor žádá o zprávu, z jakých důvodu byl zásadně navýšen rozpočet ČOV, a o sdělení, kteří státní zaměstnanci nebo úředníci třetích osob, politici a popř. další osoby mimo olympioniků a jejich podpůrného zázemí, se zúčastnili posledních olympijských her a za jakých podmínek,“ píše se v usnesení, které mají Seznam Zprávy k dispozici.

Senátor a předseda sportovního podvýboru Pavel Karpíšek (ODS) chce spolu se svými kolegy prověřit toky státních financí do sportovních organizací. I kvůli tomu si na jednání přizvali šéfa Národní sportovní agentury Milana Hniličku, který nedávno rezignoval na funkci poslance kvůli nelegálnímu večírku v Teplicích.

„Pozvali jsme si předsedu Milana Hniličku a novou místopředsedkyni úřadu, aby nám vysvětlili nějaké věci, které se objevily v médiích. Místopředseda Senátu Jan Horník otevřel rovněž téma rozpočtu olympijského výboru. Shodli jsme se, že požádáme Ministerstvo školství, aby nám vysvětlilo, proč se tak skokově navýšil rozpočet a kdo a z jakého důvodu byl na Ministerstvu školství pozván na olympiádu. Zajímá nás i to, kolik to stálo,“ řekl Seznam Zprávám senátor Karpíšek.

Hosté versus doprovod

Analýzu, která poukázala na střet zájmů úředníků, vypracovala loni v prosinci advokátní kancelář Rychetský, Hlaváček, Krampera. Vychází z informací, které poskytlo samotné Ministerstvo školství na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Podle posudku nebyl žádný důvod, aby ČOV hostil úředníky ministerstva na olympijských hrách. Tím se dle materiálu, který mají Seznam Zprávy k dispozici, pracovníci odboru sportu dostali do střetu zájmů, neboť zároveň rozhodovali o penězích tekoucích do sportovního prostředí.

„Z informací poskytnutých MŠMT a MV ČR je zřejmé, že se zaměstnanci uvedených úřadů účastnili na základě pozvání ČOV Sportovních akcí, a to na náklady ČOV. Za období 2012-2017 se Sportovních akcí účastnilo 19 osob (vedle ministrů MŠMT, kteří se Sportovních akcí účastnili na pozvání MOV). ČOV těmto zaměstnancům v této souvislosti poskytl Plnění, na které není žádný právní nárok, konkrétně jim hradil ze svých finančních prostředků dopravu, ubytování, vstupenky na sportoviště, oblečení z olympijské kolekce atp.,“ stojí v posudku.

Navzdory těmto informacím olympijský výbor tvrdí, že na hry zaměstnance ministerstva nezvali, prý šlo o doprovod ministra. „Zveme výhradně šéfa resortu, který má v gesci tělovýchovu, a jeho doprovod, nikoli konkrétní úředníky či zaměstnance. Pokud se úředníci či zaměstnanci MŠMT zúčastnili olympijských her, jejich výběr či formu pobytu nespecifikoval ČOV,“ uvedla tisková mluvčí ČOV Barbora Žehanová.

Právní posouzení úřednických olympijských cest nechal vypracovat vlivný advokát a šéf České unie sportu Miroslav Jansta. Učinil tak v rámci dotační kauzy, v níž je Jansta spolu s bývalým šéfem českého fotbalu Miroslavem Peltou a dalšími obžalovaný. Jansta chce dokázat, že nic nemohl zmanipulovat, neboť už samotné přidělování dotací na Ministerstvu školství bylo netransparentní.

Reklama

Doporučované