Hlavní obsah
Online

Automobilky přestanou vyrábět. Šéf Hospodářské komory: Jsme v mimořádně nebezpečné situaci

Záznam projevu šéfa Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého k dopadům koronaviru na českou ekonomiku.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Automobilky postupně zavírají své evropské provozy, poslední směna do továren Volkswagenu nastoupí v pátek. A týká se to také mladoboleslavské Škody Auto.

Článek

Německá automobilová skupina Volkswagen uzavře na dva až tři týdny své evropské závody. Největšího výrobce aut na světě k tomu vede pandemie způsobená novým typem koronaviru a s ní související odbytové potíže. Poslední směna ve většině provozů bude tento pátek, oznámil dnes koncern.

Výrobu uzavře už zítra také Škoda Auto a později, ve středu 25. března, kolínská TPCA. Jde o klíčovou část české ekonomiky, zdůraznil premiér Andrej Babiš v souvislosti s automobilkami a navazující výrobou.

O dopadech koronaviru na českou ekonomiku odpoledne promluvil prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. „Situace pro firmy je mimořádně nebezpečná. Trpělivost dochází. Zachovat chod ekonomiky se stává absolutní prioritou,“ řekl v dramatickém projevu, který jsme vysílali (video výše).

VW řeší problém s odbytem

Největší výrobce aut na světě – VW – uzavření zdůvodnil pandemií způsobenou novým typem koronaviru a s ní souvisejícími odbytovými potížemi. Poslední směna ve většině provozů bude tento pátek, oznámil dnes koncern.

„Vzhledem k významnému zhoršení odbytu a zvýšené nejistotě, co se týče dodávek dílů do našich závodů, zastavíme v nejbližší době výrobu v závodech, které provozují značky koncernu,“ uvedl šéf automobilky Herbert Diess.

Ke konci týdne se podle něj výroba zastaví ve španělských závodech, v portugalském městě Setubal, dále v Bratislavě a v italských provozech Lamborghini a Ducati. Většina německých a evropských závodů Volkswagenu se začne připravovat na pozastavení výroby na dva až tři týdny, uvedl koncern.

Závody skupiny Volkswagen v Číně provoz naopak znovu zahájily. Výjimkou jsou závody ve městech Čchang-ša a Urumči.

První potvrzený případ nákazy koronavirem má Škoda Auto, která je součástí německého koncernu. Odbory v mladoboleslavské automobilce proto požadovaly 14denní karanténu pro zaměstnance.

V pondělí oznámil dočasné uzavření svých evropských závodů, včetně továrny ve slovenské Trnavě, francouzský výrobce automobilů PSA. Téhož dne o přerušení provozu ve většině závodů informoval rovněž italsko-americký konkurent Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Odstávky mají u obou automobilek trvat do 27. března.

  • Americké akcie výrazně posílily

    Americké akcie dnes posílily díky nadějím, že nová stimulační opatření pomohou kompenzovat negativní dopady pandemie koronaviru na ekonomiku. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 5,2 procenta a obchodování zakončil na 21 237,38 bodu. V pondělí se přitom propadl o téměř 13 procent, což představovalo jeho nejprudší jednodenní pokles od roku 1987.

    Širší index S&P 500 dnes vzrostl o šest procent na 2529,19 bodu a technologický index Nasdaq se zvýšil o 6,23 procenta na 7334,78 bodu.

  • Britové půjčí firmám 330 miliard liber

    Britská vláda se kvůli dopadům epidemie koronaviru zaručí místním firmám za půjčky částkou až 330 miliard liber (9,86 bilionu korun). Oznámil to dnes ministr financí Rishi Sunak. Podle agentury Reuters to činí 15 procent britského hrubého domácího produktu. Premiér Boris Johnson uvedl, že vláda bude pro ochranu ekonomiky zasažené epidemií koronaviru postupovat jako kabinet ve válečných časech.

  • Havlíček: Přidáme peníze na bezúročný úvěr

  • Moneta nevyplatí druhou část dividend

    Moneta Money Bank nevyplatí druhou část dividend za loňský rok, čistý zisk si ponechá. Důvodem je nepředvídatelná situace způsobená pandemií koronaviru a její dopad na českou ekonomiku. Banka to dnes oznámila na svém webu. Monetě loni klesl konsolidovaný čistý zisk o 4,3 procenta na čtyři miliardy korun. Akcionářům z něj chtěla vyplatit celkem 6,65 korun za akcii, kvůli dnešnímu pozastavení ale akcionáři dostali pouze pololetní dividendu 3,30 korun na akcii, banka jim ji vyplatila loni v prosinci.

  • Evropské akcie posílily

    Evropské akcie dnes posílily po pondělním propadu vyvolaném obavami z koronaviru. Panevropský akciový index STOXX 600 se dnes zvýšil o 2,26 procenta a uzavřel na 291,07 bodu, zatímco v pondělí se propadl o téměř pět procent. Index madridské burzy IBEX se dnes zvýšil o 6,41 procenta na 6498,5 bodu. Zaznamenal tak nejprudší nárůst od roku 2010. Index frankfurtské burzy DAX vzrostl o 2,25 procenta na 8939,10 bodu. Jeho nárůstu nezabránila ani zpráva institutu ZEW, podle které důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku v březnu kvůli obavám z dopadů koronaviru klesla na nejnižší úroveň od finanční krize v roce 2008.

  • Nástup další fáze EET se odloží

    Ministerstvo financí odloží o tři mešíce zavedení kontrol další fáze EET. Fakticky tak odloží její start.

  • Trump plánuje vypomoci Američanům kvůli koronaviru hotovostí

    Americký prezident Donald Trump plánuje vypomoci Američanům kvůli ekonomickým dopadům nového koronaviru také hotovostí - někteří mohou od vlády dostat šek i na 1000 dolarů (necelých 25 000 Kč).

    „Američané potřebují hotovost teď, prezident jim ji chce dát teď. A když říkám teď, myslím příští dva týdny,“ řekl na dnešní společné tiskové konferenci s prezidentem ministr financí Steven Mnuchin.

  • Pivovar Svijany zastavil stáčení sudů, plní do lahví a plechovek

    Pivovar Svijany přestal kvůli uzavření restaurací po vyhlášení nouzového stavu stáčet pivo do sudů. Naplno jedou linky, kde se stáčí pivo do lahví a plechovek. Aby pivovar pokryl poptávku zákazníků, pracovat musí i o víkendech. Největší pivovar v Libereckém kraji denně naplní 600 000 lahví, což je o polovinu víc než běžně a 150 000 půllitrových plechovek, což představuje nárůst o pětinu.

  • Analytici: Schodek rozpočtu letos může překonat 100 miliard korun

    Schodek státního rozpočtu v letošním roce může podle odhadů ekonomů překonat 100 miliard korun. Naplánovaný deficit 40 miliard je již v současné situaci neudržitelný a není ani podle některých analytiků třeba jej udržet. Spíše je po pondělím snížení úrokových sazeb Českou národní bankou třeba, aby na pomoc ekonomice a firmám přispěchal i stát se svojí rozpočtovou politikou, upozornili ekonomové.

  • Galanterie: V e-shopu rostou prodeje, před obchody stály fronty

    Stoklasa textilní galanterie dnes zažily velký nápor zákazníků. Před prodejnami se podle manažerky marketingu firmy Hany Slípkové tvořily fronty a internetový obchod společnosti v posledních dnech proti běžnému období zaznamenal třikrát vyšší počet objednávek. Lidé se zásobují především materiálem pro šití roušek. Z tohoto důvodu vláda v pondělí právě galanterie zařadila mezi výjimky v obchodech, které mohou mít v současném stavu nouze otevřeno.

  • Poláci snižují úroky

    Polská centrální banka dnes snížila svou základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na jedno procento, aby zmírnila hospodářské dopady koronaviru. Ve snaze o podporu ekonomiky se rozhodla také snížit požadavky na kapitálové rezervy komerčních bank, uvedla agentura Reuters.

  • Edenred: Prodeje v restauracích klesly o 89 procent proti normálu

    Počet transakcí v restauracích v pondělí proti běžnému pracovnímu dni klesl o 89 procent a v obchodech s potravinářským zbožím o 62 procent. O 96 procent klesly prodeje potravin z jídelních automatů, sdělili zástupci společnosti Edenred. Firma nabízí stravenky a stravenkové karty Ticket Restaurant, na základě jejichž používání údaje o poklesu transakcí zveřejnila. Restaurace jsou uzavřené po nařízení vlády kvůli epidemii koronaviru od sobotního rána, některé nabízejí prodej z okénka nebo jídlo rozvážejí.

  • Dlouhý: Žádáme okamžitou pomoc

    Živnostníci a zaměstnavatelé postiženi preventivními kroky vlády proti šíření koronaviru naléhavě žádají o okamžitou pomoc státu. Prioritou je ochránit pracovní místa i firmy před krachem. Peníze by měly jít v první řadě na úhradu mezd a režijní výdaje. Obchody a služby, které nejsou uzavřené, žádají o co nejrychlejší dodávky roušek a dezinfekcí. Mnohé provozy paralyzuje strach pracovníků. Podle kvalifikovaných odhadů Hospodářské komory stát musí k záchraně tuzemské ekonomiky před kolapsem v následujících třech měsících kromě programů ČMZRB připravit přibližně 40 miliard korun.

  • Firmy už pociťují prudký pokles poptávky

    Průzkum Hospodářské komory říká, že 60 procent firem už čelí prudkému poklesu poptávky nebo registrují „nulovou“ poptávku. 40 % zaměstnanců pociťuje strach chodit do práce, protože si nejsou jistí, zda se nenakazí. Firmy se už dostávají do druhotné platební neschopnosti, řekl Vladimír Dlouhý, šéf HK.

  • Dlouhý: Absolutní prioritou je udržet chod ekonomiky

    Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý řekl, že absolutní prioritou je udržet tuzemskou ekonomiku v chodu. „Nevím, zda to bude trvat šest, osm týdnů, nebo déle,“ řekl Dlouhý. Šéf HK tvrdě kritizoval postup vlády. „Zavírají už i firmy s více než 250 zaměstnanci,“ dodal a přidal priority, které po vládě byznys chce. „Kurzarbeit, vyřešení situace s ošetřovným, úvěry COVID jsou až třetí prioritou,“ uvedl.

  • Škoda se zastaví ve středu, zaměstnanci dostanou 70 a 75 procent platu

    Automobilka Škoda Auto oficiálně potvrdila zastavení výroby ve všech třech českých závodech kvůli koronaviru. Výroba se zastaví tuto středu ve 22.00. Zaměstnanci budou od 18. března do 29. března dostávat 70 procent platu, poté 75 procent.

    Ve firmě jsou již dva potvrzené případy nákazy koronavirem, píše vedení automobilky v dopise zaměstnancům, který má ČTK k dispozici.

    Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci říkal, že se výroba zastaví až v pátek.

  • Burzy se dneska zatím vyhýbají propadům. Až na střední Evropu

    Foto: pixabay.com

    Burzy v Česku, Rakousku, Maďarsku a na Slovensku dneska pokračují v propadu. Jiné burzovní parkety se však za včerejších propadů zotavily a mírně rostou. Mírný optimismus panuje také na americkém trhu.

  • Dokonalá bouře mezi koronavirem, Saúdy a Rusy. Ropa stojí méně než 30 dolarů

    Ropa se dnes kvůli obavám z globální recese prodává pod 30 dolary za barel, což je poblíž minima z roku 2016. Podle analytiků se dá v příštích měsících kvůli epidemii nového koronaviru očekávat další pokles poptávky a souboj Saúdské Arábie a Ruska o podíl na trhu.

  • Kolínská TPCA zavře výrobu 25. března

    Automobilka TPCA uzavře kvůli koronaviru svou výrobu ve středu 25. března. Seznam Zprávám tuto informaci řekl mluvčí podniku Tomáš Paroubek.

    Mladoboleslavská Škodovka podle premiéra Babiše skončí s výrobou už tento pátek.

Reklama

Hlavní zprávy