Hlavní obsah

Opakované istanbulské volby starosty vyhrála opozice, Erdogan oslabuje

Istanbulské volby starosty vyhrála opozice, Erdogan oslabuje.Video: Eva Soukeníková, AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

V tureckém Istanbulu vyhrál volbu starosty Ekrem Imamoglu z opoziční strany CHP (Lidová republikánská strana). Volby se konaly podruhé za krátkou dobu, ty březnové byly anulovány poté, co si vládní strana prezidenta Erdogana stěžovala na jejich průběh. Prezident už přiznal porážku své strany a pogratuloval soupeři.

Článek

Kandidát a budoucí starosta Istanbulu Ekrem Imamoglu získal podle posledních údajů 54 % hlasů. Jeho oponent Binali Yildirim z vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) prezidenta Erdogana přiznal porážku. Prohlásil, že doufá, že bude Imamoglu dobrým starostou města.

Imamoglu vyhrál opakovaně, březnové volby byly ale anulovány. Vládní strana si před pár měsíci stěžovala na nesrovnalosti v průběhu voleb. Podle nich organizátoři nejvíce pochybili v tom, že někteří pracující ve volebních komisích nebyli zaměstnanci státní správy.

Opozice tehdy vyhrála s rozdílem 13 tisíc hlasů. Nyní je vítězství výraznější. Podle agentury AP by to mělo být asi 777 tisíc hlasů.

„Ty volby se rozhodly už 6. května, kdy se rozhodlo o anulaci toho prvního hlasování. Myslím, že velká část obyvatel Istanbulu se naštvala, proto ten rozdíl byl teď propastný,” uvedl šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek.

Na výsledky mnozí nahlíží jako na hlavní odpověď na politiku prezidenta Erdogana. Ten totiž podle britské BBC prohlásil, že „kdo vyhraje v Istanbulu, vyhraje v Turecku”. Prezident byl sám istanbulským starostou v 90. letech. Podle Reuters je prohra pro Erdogana velmi nepříjemná, neboť může oslabit jeho moc, která se zdála být neotřesitelná.

„Uděláme z Istanbulu demokratické a spravedlivé město,” prohlásil včera večer vítěz voleb Imamoglu před rozjásaným davem. „Tato společnost bude svobodná a také opraví všechny chyby, uvidíte. Mám v náš lid víru. A také věřím, že naši lidé věří v demokracii. Děkuji prezidentu Erdoganovi i mému oponentovi, kteří mi pogratulovali k vítězství.”

„Ekrem Imamoglu je člověk velmi konsenzuální, který dokáže komunikovat se všemi. Třeba s Kurdy, ostrakizovanou menšinou, která v Istanbulu hlasovala právě pro tohoto kandidáta,” uvedl Hošek.

Reuters dodává názory analytiků, kteří se domnívají, že Erdoganova prohra v Istanbulu může vést i ke změnám v zahraniční politice. Turecko nyní komunikačně balancuje mezi Ruskem a Spojenými státy americkými. Ty Turecku hrozí sankcemi kvůli nákupu ruského protiraketového systému. Turecko je navíc členem NATO, které takový postup tvrdě kritizuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované