Hlavní obsah

Opatrné nadšení za oceánem. Do USA se vracejí zahraniční studenti

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Do USA se se začátkem školního roku vrátila i vlna zahraničních studentů. Americký školní systém se tak pomalu sbírá po ráně, kterou mu zasadila pandemie covidu-19. Vyrovnání loňského historického poklesu je však zatím daleko.

Článek

Propuknutí koronavirové pandemie a s ní spojená přísná opatření, mezi která patřilo i zavírání státních hranic, zabránila části studentů, aby v minulém školním roce odešli za studiem do Spojených států. Podle pondělních výsledků průzkumu z dílny Institutu mezinárodního vzdělávání (IIE) se ale razantní pokles pomalu snižuje.

Minulý rok americké vysoké školy a univerzity zaznamenaly v porovnání s předchozím rokem 15% pokles studentů zapsaných ke studiu. Šlo o nejdramatičtější úbytek, který IIE zaznamenal od roku 1948, kdy podobná data zveřejnil vůbec poprvé. Tento podzim však výzkumníci už zaznamenali nárůst, a to o celkem 4 %.

Zveřejněná čísla jsou lepší, než jaká je mnohé vzdělávací instituce ještě v létě předpovídaly kvůli „řádění“ mutace delta. Stále jsou však na stole přetrvávající překážky v podobě nevyřízených víz, či samotné obavy studentů, kteří po zkušenosti s pandemií již během ní nechtějí odjíždět studovat do zahraničí, informuje agentura AP.

Jak školy, tak američtí představitelé doufají, že situace je alespoň prozatím na dobré cestě. Optimismu, že tamní vysoké školy opět zaznamenají nárůst mezinárodních studentů, jako tomu bylo před pandemií, pomáhá i oživení mezinárodního cestování. Spojené státy například po více než roce teprve nedávno otevřely své hranice turistům ze zahraničí.

Podle dalších výsledků nárůst zahraničních studentů letos na podzim oznámilo celkem 70 % amerických vysokých škol, zatímco 20 % jich zaznamenalo pokles a 10 % škol zůstalo na stejné úrovni. Data jsou součástí předběžného průzkumu napříč více než 800 vzdělávacími institucemi v USA.

Část nárůstu podle IIE tvoří noví studenti, kteří doufali, že do USA přijedou již na minulý školní rok, ale pandemie je donutila plány odložit. Letos podle výsledků totiž došlo k 68% nárůstu nově zapsaných zahraničních studentů, což je značný nárůst ve srovnání s loňským poklesem o 46 %.

Studium v americkém New Yorku na New York University minulý rok odložila i česká studentka Nikol. Ta za oceán neodcestovala kvůli ekonomické situaci, kterou s sebou přinesl začátek pandemie. „Dolar tehdy strašně oslabil a značně by se mi zdražilo školné,“ uvedla pro Seznam Zprávy.

Velká většina amerických vysokých škol se s novým semestrem vrátila k prezenční výuce, ne všichni mezinárodní studenti se ale během vyučování nacházejí v kampusu školy. Poté, co se kvůli pandemii mnoho škol přesunulo do internetového prostředí, pokračují některé z nich v nabídce tohoto typu vzdělávání i nadále. Podle již zmiňovaného průzkumu na výuku osobně dochází přibližně 65 % zahraničních studentů, kteří se tento rok zapsali ke studiu na vysokých školách v USA.

Co se týče například již zmiňované NYU, škola studentům možnost distančního vzdělávání nabídla, podle Nikol však většina studentů byla ráda, že se může vrátit k běžnému školnímu životu. „Je tu ale možnost, že kdybychom byli v karanténě, připojíme se přes Zoom. V každé třídě jsou k tomu připravené kamery.“

Na některých školách, které na rozdíl od NYU nemají zavedené povinné očkování studentů i vyučujících, prý semestr probíhá ještě z větší části online. I to nejspíše patří mezi další důvody, proč někteří zahraniční studenti do Spojených států nepřicestovali. V průběhu léta totiž nebylo možné do země přiletět se studentským vízem, pokud mělo studium na škole probíhat distančně.

NYU jako výjimky z povinného očkování akceptuje zdravotní nebo náboženské důvody a proočkovanost jejích zaměstnanců je vyšší než 90 %. Vstup do budov školy je možný pouze s rouškou a student se musí prokázat vygenerovaným očkovacím pasem, který po zadání osobních údajů obdrží každé ráno z informačního systému. Někteří pak v objektu školy dbají i na dodržování rozestupů.

„Škola také dělá náhodné testování, kdy každý týden vybere vzorek studentů, kterým rozešle e-mail, že se musí dostavit do školního testovacího centra. Testovat se pak ve škole můžeme zadarmo jednou týdně i sami,“ popisuje proces na NYU Nikol. „Musím říct, že většina lidí ta opatření vážně dodržuje, což je oproti Česku rozdíl. Nikdo si tu nějak extrémně nestěžuje.“

Mezinárodní studenti jsou vnímáni jako významní přispěvatelé do amerického školství z mnoha důvodů. Podle univerzit a vysokých škol totiž přispívají v rámci kampusu k různorodé směsi kultur a názorů. Některé školy navíc spoléhají na mezinárodní studenty i z finančních důvodů vzhledem k tomu, že za studium většinou platí o něco vyšší poplatky.

Existují pak samozřejmě i pochyby, zda pozitivní tendence, kterou výzkum zaznamenal, bude pokračovat. Nové požadavky na očkování pro zahraniční turisty, kteří do USA cestují, by některým studentům navíc mohly ztížit cestu do země a americké vysoké školy a univerzity - stejně jako jindy - čelí pokračující konkurenci ze strany vzdělávacích institucí v Austrálii, Kanadě i dalších zemích.

Reklama

Doporučované