Hlavní obsah

Oprava hradu Kost je hotova z jedné třetiny, otevře v červnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Oprava gotického hradu Kost na Jičínsku je hotova z jedné třetiny. Dosud se prostavělo zhruba 35 milionů korun z celkové částky 100 milionů korun, v níž je zahrnuta i projektová dokumentace.

Článek

„Od června by mohl být hrad s omezením opět přístupný,“ řekl kastelán Jan Macháček. Hrad patří rodině Kinských dal Borgo. Rekonstrukce začala loni na podzim a skončit by měla do konce roku 2021.

„Se zpřístupněním hradu veřejnosti počítáme za limitních podmínek od 1. června, a to nejen z důvodu koronaviru, ale zároveň z důvodu bezpečnosti návštěvníka na staveništi. Rozhodně nepůjde o standardní provoz, zpřístupněny budou části, které nám stavba umožní,“ řekl Macháček.

Stavební práce podle něj pokračují podle plánu, v létě budou stavbaři pracovat v místech, která nezasahují do prohlídkového okruhu. „Podařilo se sanovat dvě třetiny Velké bílé věže a zároveň také z větší části ukončit stabilizaci zdiva horní hradby. Jsme ve fázi spodních parkánů, na kterých bylo nejvíce práce, muselo dojít k částečnému rozebrání hradeb a přezdění. Do začátku léta bychom tuto fázi mohli uzavřít,“ řekl Macháček.

Archeologický výzkum prokázal dřívější původ hradu, než se předpokládalo. Archeologové sice na nádvoří odkryli již známé základy budov, ale rozsah vykopávek je umožní lépe datovat. „Čekáme na výstup archeologů, kteří nám řeknou přesné informace k dataci. Už teď je zřejmé, že historie hradu se posune o přibližně 80 let do minulosti. Počítalo se, že hrad vznikl někdy v první polovině 14. století. Nové nálezy nás posouvají k polovině 13. století,“ řekl ČTK Macháček.

Klíčovým objevem pro změnu datace byly pozůstatky stavby, o které se soudilo, že šlo o věž. Ukázalo se ale, že to byla brána, která nebyla součástí současného opevnění, ale toho původního.

„Dostali jsme se tak až do 13. století. Hrad byl tehdy výrazně menší a většinou ze dřeva. Mysleli jsme, že první kamennou stavbou je dodnes dochovaný věžový palác, teď víme, že to byla tato brána,“ řekl ČTK Macháček.

Současná rekonstrukce je nejkomplexnější v novodobé historii hradu. Zahrnuje stabilizaci podloží pod hradem, odvodnění areálu a sanaci a stabilizaci parkánových a hradebních zdí. Náklady na rekonstrukci jsou asi 100 milionů korun, dotace z evropského programu IROP pokryje 80 procent uznatelných nákladů. Hrad Kost je považován za jeden z nejzachovalejších gotických hradů v České republice.

Reklama

Doporučované