Hlavní obsah

Ostrava přispěje majitelům památkově chráněných městských domů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ostravský magistrát uvolní pět milionů korun na obnovu městských domů a industriálního dědictví, které jsou chráněnými kulturními památkami a významnými městskými stavbami.

Článek

„Novým programem chce vedení města pomoci majitelům památkově chráněných objektů s financováním zvýšených nákladů na jejich údržbu, opravy či rekonstrukce,“ řekla mluvčí města Andrea Vojkovská.

„O podporu letos mohou žádat majitelé staveb určených k bydlení a občanské vybavenosti nebo sportovnímu a kulturnímu využití či objektů industriálního dědictví,“ vyjmenovala. Výzva je součástí dlouhodobého programu na zachování a obnovu kulturních památek a významných městských staveb. Termín pro podání žádostí je od 22. června do 22. srpna. Příspěvek města může dosáhnout až 1,5 milionu korun pro jeden subjekt, zároveň však maximálně padesáti procent celkových nákladů. Uznatelnými jsou neinvestiční i investiční náklady.

Program podle náměstkyně ostravského primátora Zuzany Bajgarové (ANO) umožňuje cílit konkrétní výzvu na ta místa a stavby, jejichž aktuální neutěšený stav radní ve městě nejvíce trápí. „Ostrava má řadu nádherných městských domů, které nutně potřebují rekonstrukci, mnoho jich vidíme nejen v Moravské Ostravě a v Přívoze, ale také v Porubě, na Slezské i v řadě menších obvodů,“ řekla Bajgarová. Dodala, že majitelům nabízí město příspěvek na rekonstrukci, aby je motivovalo udržovat i tyto památky v bezvadném stavu.

Reklama

Doporučované