Hlavní obsah

Ostravská firma provádí dezinfekci stroji, jaké má německá armáda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ostravská úklidová firma Hadr & Kyblík si pořídila tři stroje na dezinfekci místností, jaké používá německá armáda.

Článek

Dokážou prostor dezinfikovat dekontaminační mlhou během několika desítek vteřin, výhodou je, že se místnosti předem nemusí nijak připravovat. Jeden přístroj stál 150.000 korun. ČTK to řekli jednatelé společnosti Petr Hadaščok a Robert Barvík.

„Když jsme ten stroj koupili, měli jsme ho první v republice. Museli jsme studovat, jak ho zprovoznit. Je to stroj, který má ve výbavě bundeswehr, NATO, firma Hadr & Kyblík a v tuto chvíli vím, že si to koupili moravskoslezští hasiči,“ řekl Hadaščok.

Výhodou je podle něj kromě kvality rychlost dezinfekce a její provedení bez toho, že by se prostor musel předtím nějak připravovat či upravovat. „Nerozprašuje se žádná tekutina, nic to nepoškodí. Papíry zůstanou na stole, když otevřete skříň, tak vám to vydezinfikuje i skříň. Rozleze se to po celé místnosti,“ uvedl Barvík.

Stroj Swingfog SN 50 dezinfikuje prostory dezifekčním prostředkem Virkon S. „Když místnost necháte tak, jak je, uděláme za 20 sekund dekontaminaci a do půl hodiny je ten prostor zase obyvatelný. Takže velmi účinný stroj,“ řekl Hadaščok.

Přístroje se podle něj používaly při boji s novým typem koronaviru v epicentru nákazy v čínském velkoměstě Wu-chan i na dalších místech v Asii. „Je to schválené Evropskou unií přímo na covid-19 a veškeré viry a bakterie,“ řekl Hadaščok.

Firma si pořídila tři stroje a brzy k nim přidá čtvrtý. Zájemců o dezinfekci prostor podle ní přibývá. Společnost Hadr & Kyblík už novými přístroji dezinfikovala například část radnice ve Slezské Ostravě, v Ostravě-Mariánských Horách radnici a dům s pečovatelskou službou nebo domov důchodců v Brušperku na Frýdecko-Místecku. Nyní jedná s domovem důchodců v Kadani nebo se zámkem v Českém Krumlově.

Kupříkladu vydezinfikování 2600 metrů čtverečních slezskoostravské radnice trvalo 75 minut. Běžná cena dezinfekce místností o výšce do tří metrů je sedm korun za metr čtvereční.

„Když vyměníte náplň, tak můžete dělat i dezinsekci proti nějakému hmyzu. Záleží, jakou náplň do stroje použijete, zamlžíte, zaplynujete celou místnost,“ řekl Barvík.

Firma Hadr &Kyblík má téměř 300 zaměstnanců a roční tržby měla skoro 100 milionů korun. Pravidelně uklízí především kancelářské, komerční prostory, zdravotnická zařízení nebo výrobní haly. Zabývá se i specializovaným průmyslovým čištěním technologických zařízení, jako jsou například kalové jímky nebo potrubí.

Reklama

Doporučované