Hlavní obsah

Ostravské centrum nové hudby chystá speciální on-line koncerty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ostravské centrum nové hudby, které se dlouhodobě zaměřuje na uvádění vážné hudby autorů 20. a 21. století, chystá speciální on-line koncerty. Nahrávány budou jen pro tuto příležitost v osmi zemích Evropy a v USA.

Článek

Zapojí se do nich minimálně 15 umělců. Vysílat se budou na stránkách www.newmusicostrava.cz od 1. května. ČTK to dnes za organizátory řekla Kristýna Konczyna.

Projekt se jmenuje The World - Ostravská banda Solos. „V průběhu minimálně dvou měsíců budou každou středu exkluzivně publikovány minimálně dvě video či audio nahrávky sólových skladeb v provedení členů mezinárodního orchestru Ostravská banda a sólistů dlouhodobě spolupracujících s Ostravským centrem,“ řekla Konczyna.

Tato unikátní videa budou podle ní nahrávána v osmi zemích Evropy a v USA, přehrát je pak bude možné odkudkoliv. Nahrávky budou dostupné také na facebookovém profilu a YouTube kanálu Ostravského centra. Projekt je příspěvkem pro udržení živého umění za situace, kdy se hudebníci nemohou setkávat na tradičních koncertech a překračovat hranice.

„Účast na projektu potvrdilo zatím patnáct umělců. Jejich videa vzniknou exkluzivně pro tento účel a budou doplněny komentářem, kterým každý umělec doprovodí svoji nahrávku. Program obsáhne hudbu 20. a 21. století, součástí budou skladby Aloise Háby, Luciana Beria, Petra Bakly, Isanga Yuna, Johna Cage, Klause Langa, Petera Ablingera, Alvina Currana, Iannise Xenakise, Elliotta Sharpa nebo Mira Tótha.

Zahájení The World - Ostravská banda Solos se ujme 1. května umělecký ředitel centra Petr Kotík. Kromě skladby Johna Cage zahraje na altovou flétnu kompozici, kterou právě dokončil.

Reklama

Doporučované