Hlavní obsah

Ostrov zábavy svírá nová vlna nákazy. Chce vyslat „agenty“ na ilegální party

Foto: Profimedia.cz

Skupina mladých lidí tančí v klubu (ilustrační snímek).

Reklama

Je vám mezi 30 a 40 lety a jste ochotni bavit se u moře ve jménu boje proti pandemii koronaviru? Pak jste možná ideálním kandidátem španělských úřadů.

Článek

Španělští úředníci na ostrově Ibiza pracují na sestavení „zahraniční detektivní jednotky“. Ta by měla tajně infiltrovat večírky a odhalovat porušování místních proticovidových opatření.

Nápad se podle webu The Guardian objevil v době, kdy se ostrov, jehož proslulý noční život dlouhodobě láká turisty z celého světa, snaží vypořádat s nárůstem počtu nakažených covidem-19. V posledních 14 dnech je na ostrově 1 814 případů na 100 000 obyvatel, denní počet nakažených je na druhé nejvyšší úrovni od začátku pandemie.

Vzhledem k tomu, že většina nočních klubů je uzavřena a setkání v restauracích a barech jsou omezena na malé skupiny, úředníci viní z nárůstu počtu případů nelegální večírky. V reakci na to úřady zavedly řadu omezení. V domácnostech tak nyní platí zákaz shromažďování mezi jednou a šestou hodinou ranní, pořadatelé ilegálních večírků mohou dostat pokutu až do výše 600 tisíc eur (15,3 milionu Kč).

Ani to však dýchánky nezastavilo. „Nejde jen o potíže s narušováním veřejného pořádku, ty tu byly vždy. Nyní však tyto akce představují zjevné riziko pro zdraví lidí. Pro samotnou policii je navíc obtížné tam proniknout, protože je místní lidé dobře znají. Takže musíme hledat pomoc zvenku,“ řekl deníku Diario de Ibiza jeden z místních úředníků Mariano Juan.

„Většina těchto nelegálních mejdanů se odehrává v soukromých domech, organizátoři je zpravidla propagují na sociálních sítích nebo v turistických podnicích. Akce přitahují směsici turistů, místních obyvatel a sezónních pracovníků,“ uvedl Juan. Množství večírků podle něj zahlcuje policii, která se pak nestíhá zabývat svými běžnými povinnostmi.

„Místní úředníci nyní jednají se společností, jež zkoumá, jak nejlépe sestavit tým, který by mohl policii při odhalování těchto ilegálních setkání pomoci. Není to snadné, protože profil, který hledáme, jsou cizinci ve věku 30 až 40 let. Pracujeme na tom už dva týdny,“ řekl Juan. Přesto si je jistý, že iniciativa bude postupovat rychle. „Nepochybuji o tom, že bude spuštěna letos v létě… Pro zajištění zdravotní situace na Ibize je to nutnost,“ dodal Juan.

Je ovšem otázkou, nakolik bude tato iniciativa účinná. Otázka vstupu policie do soukromých prostor bez soudního příkazu je ve Španělsku dlouhodobě kontroverzní. Ve městech, jako jsou Madrid nebo Barcelona, dlouhodobě prosperují soukromé kluby, v nichž lidé konzumují marihuanu a úřady se s tím jen horko těžko vypořádávají. Bezpečnostní složky na Ibize tak možná budou mít jen malý prostor k zásahu i přesto, že o nelegálním mejdanu budou vědět.

Nápad silně kritizovala Španělská socialistická dělnická strana, která je na Ibize v místní vládě. Mluvčí strany Vicent Torres vyzval místní úřady, aby raději předložily „seriózní návrhy, které mají právní oporu“, než aby „jednaly nezodpovědně a předkládaly nápady, s nimiž nelze souhlasit“.

Reklama

Doporučované