Hlavní obsah

V Řecku rostou počty nakažených. Možná uzavřou některé ostrovy

Foto: Profimedia.cz

Řecký ostrov Mykonos.

Reklama

Řecko začalo aktivně bojovat se stále stoupajícími čísly nakažených. Ve hře je i uzavírka turisticky oblíbených ostrovů.

Článek

Kvůli šířící se variantě delta se Řecko rozhodlo posílit policejní hlídky v tzv. hotspotech, tedy místech, kde se aktuálně nejrychleji šíří nákaza koronaviru. Hovoří se zejména o ostrovech Mykonos a Ios, které jsou oblíbenou destinací mladých.

„Mutace delta způsobila, že se každá země musí vypořádat se čtvrtou vlnou nyní a ne až v listopadu, jak se očekávalo,“ řekl pro The Guardian řecký ministr turismu Haris Theoharis. Mluvil o tom, že riziko příliš nehrozí v hotelových komplexech, kde se přísně dodržují protipandemická opatření, ale spíš v centrech měst, v barech nebo klubech.

Na ostrově Mykonos se tak posílily hlídky, kterých je nyní přibližně třikrát víc než minulý rok touto dobou. Stejně tak na ostrov Ios se řecké úřady rozhodly vyslat policejní hlídky navíc a také policisty v civilu. Obě místa jsou známá jako „party ostrovy“. Každý rok si tu léto užívají herci, herečky i jiné celebrity, včetně hollywoodských hvězd nebo světoznámých sportovců.

Ios a Mykonos jsou podle řecké vlády první na řadě. Je ale možné, že budou následovat i další ostrovy jako Zakynthos, Lefkada, Santorini nebo Rhodos. Mykonos už tento měsíc skončil v částečném lockdownu, na ostrově byl zákaz nočního vycházení, a tedy i uzavírka nočních klubů. Režim ale nebyl příliš přísný, lidé se kromě nutných případů nesměli pohybovat venku mezi jednou hodinou ranní a šestou hodinou ranní. Řecká vláda očekává, že se podobný scénář ale může týkat i ostrovu Ios.

Je pravděpodobné, že umístění policejních hlídek na ostrovy je jen předzvěstí tvrdších restrikcí, které si už letos v létě užili obyvatelé i turisté na ostrově Mykonos. Jednalo by se minimálně opět o noční zákazy vycházení, ve hře je ale i klasický lockdown. Vše nyní záleží na rychlosti šíření nákazy.

Díky očkování se ale i přes rapidní nárůst nakažených nepřetěžuje zdravotnický systém v zemi. Tento týden se v Řecku podařilo dosáhnout hranice pěti milionů naočkovaných. Nákaza se v Řecku aktuálně šíří nejvíce ve věkové kategorii 20–30 let. Většina testovaných je bez příznaků.

Jižní řecké ostrovy, do nichž patří 13 oblíbených turistických destinací, už spadají do celoevropské tmavě červené cestovní zóny, tedy do míst s největším rizikem nákazy koronaviru. Česká republika má již celé Řecko v červené zóně. Znamená to, že se lidé musí na koronavirus testovat hned několikrát: před návratem do České republiky a také nejdříve pátý a nejpozději čtrnáctý den po příjezdu do Česka. Mezitím musí být v karanténě.

Před sezónou se Řecko snažilo lákat turisty na „ostrovy bez covidu“. Kampaň měla posílit turismus, na kterém je země obrovsky závislá, tvoří asi čtvrtinu HDP. Po minulém roce se to jihoevropské zemi opravdu povedlo, jen v červnu byly příjmy z turismu o 400 procent větší než loni ve stejné době. Hoteliéři však mají aktuálně strach, jak se sezóna nakonec vyvine s nárůstem případů a šířením varianty delta.

Řecko se ale snaží udržet letní sezónu v pohybu. Předminulý týden vzniklo několik iniciativ, které mají za cíl bezpečnější turismus v zemi. Jedním z nich je například očkování proti covidu-19 pro lidi mezi 18–20 lety, kteří výměnou dostanou poukaz na 150 euro, které mohou využít k cestování po Řecku.

V zemi začalo také „očkování doma“, tedy služba většinou pro starší obyvatele, za kterými přijdou zdravotníci a aplikují jednodávkovou vakcínu Johnson & Johnson.

Reklama

Doporučované