Hlavní obsah

Otec terorista, matka se pohřešuje. Teď ale mají „děti Islámského státu" šanci znovu najít rodinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Mezinárodní červený půlměsíc hledá rodiny padesáti dětí.

 

Reklama

Program Mezinárodního červeného půlměsíce pomáhá dětem z oblastí kontrolovaných Islámským státem, aby se znovu setkaly se svými rodinami.

Článek

Padesát dětí, jejichž životy hned zkraje zmrzačili radikálové Islámského státu, dostávají díky libyjským úřadům a Mezinárodnímu červenému půlměsíci naději na lepší osud.

Traumatizovaní a podvyživení potomci radikálů a jejich nedobrovolných manželek anebo migrantů, které islamisté zajali na cestě k evropským břehům, mají šanci znovu najít své rodiny a setkat se se svými nejbližšími.

Pracovníci Mezinárodního červeného půlměsíce zřídili pro nalezené děti azyl v jedné ze svých kanceláří a začali pátrat po jejich příbuzných.

Některé z dětí byly po příjezdu jen pár měsíců staré, ale humanitární organizaci se podařilo je během dvou měsíců identifikovat.

Humanitární organizace obcházela s fotografiemi dětí ženy islamistů. Podle Mezinárodního červeného půlměsíce byly schopné poskytnout informace  - o dětech, o jejich otcích nebo o rodinných příslušnících.

„V poslední době se podařilo k rodinám dostat asi deset dětí a nyní se pracuje na dalších případech, které by bylo možné poslat domů,” řekl dobrovolný psycholog Faisal Galoul, jeden z těch, kdo v záchranném dětském programu pracují.

Další dobrovolný psycholog Seiq Al-Shewyhedy uvedl, že dětem bylo zprvu potřeba zajistit léky a lékařskou pomoc. Kromě podvýživy byly dehydratované a řada z nich má vážné posttraumatické stresové poruchy.

„Zajistili jsme jim pravidelný přísun potravy a útulné místo na spaní, aby se tu cítili bezpečně. Vytvořili jsme několik aktivit s hračkami. Probíráme s nimi umění a občas se díváme na televizi,” řekl. Dodal, že když mezi děti přijel poprvé, většina z nich byla podvyživená.

Červený půlměsíc doufá, že program pomůže najít rodiny i zbývajícím asi čtyřiceti dětem z Egypta, Tunisu, Senegalu, Somálska a Nigérie.

Reklama

Související témata:

Doporučované