Hlavní obsah

Otevřené hranice? Kdo potřebuje letět za byznysem, má smůlu

Část rozhovoru s majitelem firmy Aeropartner Richardem Santusem. Celý díl Magazínu Byznys nabídneme v nejbližších dnech.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Jakmile se otevřou hranice, do tří hodin jsem na letišti.“ Čeští podnikatelé chtějí létat za byznysem do zahraničí – téměř nikam ale stále nesmějí. A třeba vyřídit soukromý let do Bratislavy teď trvá téměř dva dny.

Článek

Otevřené hranice by chtěla spousta podnikatelů využít a vycestovat do zahraničí. Jenže většinou mají smůlu. „Hranice České republiky jsou sice otevřené, bohužel ale jako mezinárodní letecká doprava narážíme na to, že ve většině zemí, kam běžně létáme, hranice otevřené nejsou,“ říká majitel firmy Aeropartner Richard Santus.

Jeho firma provozuje flotilu soukromých tryskáčů. Běžně vozí ty nejbohatší podnikatele a manažery. Lidi, kteří v Česku přes své firmy ovládají téměř polovinu ekonomiky.

Teď potřebují do ciziny. Do svých zahraničních poboček, za byznysem, investičními příležitostmi nebo jen na dovolenou. Jenže to nejde. „Tím, jak se u nás uvolňují opatření, zájem roste. Lidé ale bohužel nemají všechny informace a když u nás poptají let, narazíme na to, že Rusko nejde, Řecko nejde,“ vysvětluje Santus. Dodává, že jeden z významných podnikatelů je dokonce ve „stand by“ režimu a hned poté, co se otevřou řecké hranice, je připraven k odletu.

Právě Řecko se mělo cizincům otevřít už 5. května. To se nestalo a země otevření hranic posunula na 15. května. „Lety, které jsme měli naknihovány do Řecka, máme posunuté o 10 až 14 dní,“ říká Santus.

Největší poptávka je podle něj teď po Středomoří, tedy Řecku či Chorvatsku, a byznysových centrech, jako je Londýn či Moskva. Firma 24 hodin denně situaci monitoruje.

„Dám příklad: můžeme letět do Curychu, ale jakékoliv jiné letiště ve Švýcarsku jde jenom přes Curych. Vyřídit Bratislavu trvalo skoro celý den, možná dva dny. To je stejné, jako kdybychom v normálních dobách letěli do Saúdské Arábie nebo na složité letiště v Rusku,“ upozorňuje Santus.

Jako jeden z prvních států otevřela své hranice občanům Evropské unie Francie.

Reklama

Doporučované