Hlavní obsah

Otevřete malé obchody. Jinak se budeme na jaře oblékat vedle rohlíků

Václav Hrbek
CEO Alpine Pro
Foto: Seznam Zprávy

Menší obchody zůstávají stále zavřené. Ilustrační foto.

Reklama

Musíme být zavření, zatímco náš sortiment prodávají o pár metrů dál velké nadnárodní řetězce. Každý týden navíc znamená, že část obchodů zmizí, píše v komentáři zakladatel značky Alpine Pro a šéf Retailové asociace Václav Hrbek.

Článek

Je to nefér. Zatímco pro naše prodejny není problém udržovat nová přísná omezení a zajistit jednoho zákazníka na 10 či na 15 metrů čtverečních, protože v našich obchodech není taková návštěvnost jako v potravinách, musíme mít zavřeno.

Pár metrů od nás ovšem silné zahraniční řetězce vesele prodávají vedle potravin také sortiment uzavřených prodejen, tedy hračky, elektro, obuv… Podívejte se, jak to v nich vypadá v pátek, v sobotu, nebo při začátku cenové akce. Hlava na hlavě, bez dodržování vzdálenosti rozestupů dvou metrů, bez řešení počtu lidí na jednom místě.

Mluvím za retailovou asociaci, tedy za malé obchody. Jaro jsme jako obchodníci odpískali, na část nákladů jsme sice získali od státu dotace, ale přesto jsme si dál nesli velkou ztrátu. V červnu premiér ujišťoval, že k plošnému vypnutí ekonomiky už nedojde, takže jsme podle toho připravili naše podzimní a zimní plány.

Jenže už v září a říjnu šly tržby dolů, a to i přes otevřená obchodní centra. KPMG v té době udělalo průzkum návštěvnosti, ze kterého vyšlo, že vstupy zákazníků, a tím i tržby byly v tomto období nižší o 20 až 50 % podle typu obchodu. A pak se naše obchody zase zavřely – pro nás v nejdůležitější části roku. Malý obchod totiž funguje tak, že ho celý rok obvykle provozujete s mírnou ztrátou a před Vánoci to nějak překlopíte do mírného zisku. Jenže najednou máme zase zavřeno a jenom nám běží další náklady.

Ano, 100 % mezd našich prodejců, kteří jsou na „překážkách“, a 50 % nájmů v obchodech nám zadotuje stát, ale jak máme vydělat na tu druhou polovinu? Jak vydělat na provoz skladu, dílny, nebo z čeho dál platit designéry, technology a účetní? Uvědomují si všichni, že například mzdy prodejců musíme nejdřív úplně normálně vyplatit a teprve pak si požádat o kompenzace? To všechno vyžaduje hotovost.

Vysoce oceňujeme obrovské nasazení zdravotníků a rozhodně nechceme zvyšovat procento nově nakažených lidí. Na jaře i teď pro to děláme maximum. Přesto už dál nemůžeme jen sedět a čekat, až nám někdo někdy zase dovolí otevřít. Každý další „zavřený týden“ znamená, že to další a další obchody zabalí a už neotevřou. A já teď nechci jen kvůli současné situaci zahodit 30 let, ve vší skromnosti, poctivého podnikání.

Svět po době covidové nebude stejný jako předtím. Pravděpodobně každý bude muset změnit svoje chování a návyky a firmy našeho typu se budou muset také změnit, aby přežily. Ale my potřebujeme trochu více času, a ne mít jen zavřeno a platit náklady plynoucí z dlouhodobých smluv.

Domnívám se, že vláda aktuálně odvádí dobrou práci. S velkým nasazením musí rozhodovat mezi samými nepopulárními kroky. Já osobně vítám i nový systém PES, je přehlednější než současná nejasná situace.

Přesto je pro nás likvidační, pokud by se malé obchody neotevřely ani do Vánoc, nebo až těsně před nimi. Navíc nechat zákazníky mačkat se v předvánočním davu ve velkých marketech u hraček a knížek místo bezpečného nákupu v malých prodejnách může znamenat velké zdravotní riziko.

Nebo si opravdu všichni chceme někdy v květnu, až nás znovu otevřou, zkoušet oblečení v samoobsluze vedle rohlíků? Jiná možnost nebude.

Reklama

Doporučované