Hlavní obsah

Oživení přijde rychle, říká byznysmen a praprapravnuk Františka Křižíka

Investor a jeden z nejbohatších Čechů Jan Barta.Video: Jaroslav Mašek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Covid bude ve vyspělém světě za rok vyřešen, myslí si Jan Barta, muž ovládající portfolio za dvě miliardy korun. Podle něj krize nebude tak hluboká. Barta jeden čas vlastnil 700 tisíc domén .com a podnikat začal na základní škole.

Článek

Jestli v Česku existuje vzor úspěšného byznysmena, který začal podnikat od dětství, je to právě Jan Barta. Na základní škole pěstoval na rodinném statku zeleninu, k němuž občas zaměstnával i spolužáky.

Na střední už stavěl první vlastní úspěšnou firmu. Jmenovala se Nabit.cz a prodávala melodie a loga na černobílé displeje tehdejších mobilních telefonů, jako byla ikonická Nokia 5110. Ve čtrnácti ho okouzlily obchody s akciemi, rodičům postupně vydělal a potom zase „prohrál“ stovky tisíc korun a v osmnácti už prodal první větší firmu na online marketing, která pro klienty provozovala například soutěžní SMS.

„Pořád se snažím na něco zajímavého přijít. To je způsob mé práce. Pořád hledám nové akvizice a nové byznysy, které ještě nikdo neobjevil,“ říká Jan Barta na otázku, zda se cítí také trochu jako vynálezce, jímž byl jeho předek František Křižík. Ten sestrojil obloukovou lampu se samočinnou regulací a Praze také představil pouliční elektrickou dráhu, tedy první tramvaj.

„Obloukovou lampu po něm doma máme, také nějaké obrazy a nedávno jsem koupil zámek, ve kterém žil,“ směje se pětatřicetiletý Jan Barta, jehož časopis Forbes řadí mezi stovku nejbohatších českých byznysmenů.

Když v osmnácti odešel studovat do Anglie, objevil svět internetových domén. Tehdy se lidé ještě na internetu chovali jinak, hodně vypisovali adresy místo používání vyhledávačů a Barta jeden čas vlastnil 700 tisíc internetových domén .com, na nichž svítily reklamy různých firem.

„Vlastnil jsem zhruba jedno procento všech domén .com na světě. Monetizoval jsem to primárně reklamou. Když jste na tu stránku přišel, tak tam zhruba byla reklama, která odpovídala názvu té stránky. Za každý klik jsem dostal pár centů, a když se to posčítalo, byl to docela hezký příjem,“ vzpomíná na své začátky muž, který dnes spolu s Dušanem Šenkyplem a Davidem Holým ovládá investiční společnost Pale Fire Capital, do níž patří například obchodní tržiště Aukro, vyhledávač nábytku Favi nebo monitorovací služba Semantic Vision. Celková valuace podílů ve firmách je podle Barty nad dvěma miliardami korun.

Krize nebude tak hluboká

Naposledy do svého portfolia přidali investici do aplikace na skupinové ubytování a cestování Davinci Travel System a udělali tak sázku na lepší budoucnost.

„Krize nebude tak hluboká, jak se všichni domnívali, a situace se může velmi rychle zlepšit s tím, jak je vakcína za rohem. Reálně si myslím, že covid bude za rok odteď ve vyspělém světě vyřešen,“ říká Jan Barta, který se o vývoj nákazy detailně zajímá i s mezinárodním přesahem a na jaře patřil mezi hlasité zastánce lockdownu.

Teď je přes rostoucí počet nakažených spíše na druhé straně. „Na začátku jsem tlačil co největší restrikce. Dnešní informace a data ale ukazují, že švédská cesta je asi nejsmysluplnější z hlediska všech faktorů včetně ekonomiky. Začíná se ukazovat, že cesta ke stádní imunitě neznamená tolik životů, jako to vypadalo na jaře,“ vysvětluje Jan Barta.

Co si Jan Barta myslí o vývoji koronavirové nákazy? Proč chce dát 30 milionů korun politickým stranám, které udělají koalici proti ANO, komunistům či okamurovcům? Kolik ročně rozdá na filantropii? A co ho ještě baví na práci? Podívejte se na celý rozhovor.

Reklama

Doporučované