Hlavní obsah

Mladý miliardář: 30 milionů pro politiky, kteří půjdou proti Babišovi a komunistům

Andrej Babiš a Vojtěch Filip. Pětatřicetiletý Jan Barta z generace úspěšných českých technologických byznysmenů chce finančně motivovat opozici, aby proti ANO a komunistům šla společně.Video: Jaroslav Mašek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Investor Jan Barta s partnery slibují 30 milionů korun pro ODS, TOP 09, Starosty, lidovce, ČSSD a Piráty, pokud budou před parlamentními volbami vytvářet koalice a tím získají větší šanci uspět. „Jde o demokracii,“ říká Barta.

Článek

Spolek pro podporu liberální demokracie v Česku. To je název nejnovějšího počinu investora Jana Barty a jeho společníka Dušana Šenkypla, kteří patří mezi nejúspěšnější české technologické podnikatele. Vybudovali například srovnávač ePojištění.cz nebo vlastní online tržiště Aukro. Teď se rozhodli, že zamíchají českou politikou.

Nelíbí se jim růst populismu v posledních letech, a tak nabízejí pět milionů korun každé z jejich pohledu relevantní demokratické straně, která bude ochotna se před parlamentními volbami v příštím roce spojit do koalice. Cíl je jasný. Zabránit rozdrobení voličských hlasů a tím například vypadnutí stran z Poslanecké sněmovny. Nabídka platí pro ODS, TOP 09, Piráty, Starosty, lidovce a ČSSD.

Jan Barta

Spolumajitel investiční skupiny Pale Fire Capital, v níž ho doplňuje Dušan Šenkypl a David Holý.

Spolu vybudovali portál ePojištění, který předloni prodali německé Bauer Media za zhruba tři miliardy korun.

Barta podniká odmalička, jeden čas vlastnil 700 tisíc domén s koncovkou com.

Časopis Forbes ho řadí do stovky nejbohatších Čechů, je praprapravnukem vynálezce Františka Křižíka.

„Uvažovali jsme s přáteli byznysmeny, jak bychom mohli podpořit středové a středopravicové strany, protože mají těžké protivníky. Tak jsme se rozhodli, že podpoříme šestku řekněme liberálně demokratických stran. Když se nějak pospojují do parlamentních voleb a oznámí to do konce roku, dostane každá pět milionů korun,“ uvedl Jan Barta v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Jinak řečeno, nabídka neplatí pro ANO Andreje Babiše, komunisty a stranu Tomio Okamury.

„Na každou novou demokracii přichází čas krize a máme pocit, že v Česku demokracie v posledních letech rychle ubývalo s nástupem populismu. Tomu chceme bránit,“ dodává Jan Barta, jenž je jinak velkým podporovatelem odkazu Václava Havla a patří také mezi investory filmu Havel, jenž je právě v kinech. V iniciativě ho finančně podpoří jeho nejbližší byznysový partner Dušan Šenkypl, další případné participanty zatím Barta uvádět nechce.

Systém má fungovat tak, že pokud by šli do koalice například ODS, TOP 09 a Starostové, dostala by každá ze stran pět milionů korun a české podnikatele by podpora vyšla na 15 milionů. Pro přesnost - nabídka platí pouze pro těchto šest stran a jejich případné spojování dohromady. Pokud by si přivedly koaličního partnera v podobě jiné strany mimo šestku, nabídka neplatí. Je tedy celkem zřejmé, že ČSSD bude koaličního partnera mezi uvedenými stranami hledat těžko - po svém aktuálním vládním angažmá. A například Piráti si zase mohou vyhodnotit, že pro ně bude výhodnější jít do voleb pouze sami za sebe.

Šéfové politických stran jsou k nabídce oficiálně pochopitelně zdrženliví, argumentují vyššími principy, byť je pět milionů korun v aktuálních poměrech sponzoringu politiky vysoká částka. „Vážím si podpory pana Barty stranám na demokratické části spektra, každopádně my se budeme o možné spolupráci s hnutím STAN ve sněmovních volbách rozhodovat podle programové blízkosti a personální kompatibility a peníze od možných sponzorů v našem rozhodování roli hrát nebudou,“ říká šéf Pirátů Ivan Bartoš.

„Mám tu nabídku v mailu, ale ještě jsem se jí nezabýval. Naše motivace pro spojování není finanční, model spojování by měl podléhat jiným věcem, než abychom jen splnili časový limit a dostali za to odměnu. Byť autora té výzvy chápu,“ doplňuje za STAN Vít Rakušan. Nejpřímější je zatím předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová: „O spojení a spolupráci opozičních stran usiluje TOP 09 už od roku 2016. V letošních krajských a senátních volbách se to daří. Je to jediná cesta ke změně. A evidentně si to přeje nejen část společnosti, ale současný stav není lhostejný ani filantropům a podnikatelům.“

Co na to politici, pro které podpora určena není, respektive je spíše proti nim namířena? „Je to jistě právo pana Barty na názor a na rozhodnutí, jak naložit se svými penězi. Stejně je naše právo rozhodnout se, koho po volbách podporovat budeme, nebo nebudeme. Jistě se najdou také jiní lidé, kteří podpoří nás a ČSSD a také hnutí ANO. Je to transparentní a nenarušuje to svobodnou soutěž politických stran,“ říká předseda KSČM Vojtěch Filip.

Šéf ANO Andrej Babiš, který je jako beneficient fondů vlastnících Agrofert zhruba 30krát bohatší než Jan Barta, se zatím k této iniciativě nevyjádřil.

Reklama

Doporučované