Hlavní obsah

Pád letadla EgyptAir zavinila výbušnina, potvrzuje se verze o terorismu

 

Reklama

Na palubě letadla, které mířilo letos v květnu z Paříže do Káhiry, bylo 66 lidí, všichni zemřeli.

Článek

Vyšetřovatelé pádu letu MS804 z Paříže do Káhiry, které se v květnu zřítilo do Středozemního moře, odpoledne oznámili, že na obětech katastrofy byly stopy výbušnin. To jen potvrzuje původní domněnky, že za pádem letadla společnosti EgyptAir byl teroristický útok.

Letadlo s 66 lidmi na palubě se ztratilo z radarů letos 19. května. Všichni cestující i posádka letadla zemřeli. Již tehdy spekulovali vyšetřovatelé o možnosti teroristického činu. Žádná z teroristických skupin se však k činu nepřihlásila.

V červnu vyšetřovatelé našli obě černé skříňky, které byly sice poškozeny, důležité informace se ale zachovaly. Obě černé skříňky se podařilo najít na poslední chvíli, dva týdny před vybitím baterií, poté už by nebylo možné záznamy získat.

Trosky Airbusu A320 se našly 290 kilometrů od egyptského pobřeží, v hloubce 3 000 metrů. Z moře se je podařilo vyzvednout 15. června.

Letadlo náhle přerušilo spojení

Egyptské ministerstvo pro civilní letectví hovoří o teroristickém činu od samého začátku. Vyšetřování totiž ukázalo, že krátce předtím, než letadlo přerušilo kontakt, hlásily senzory výskyt kouře na toaletách a v místě pod kokpitem.

Letadlo navíc podle vyšetřovatelů provádělo nezvyklé manévry těsně před tím, než zmizelo z radarů. Rychle měnilo kurz a začalo ztrácet výšku. Záznamy z kokpitu navíc ukázaly, že se piloti krátce před pádem letadla hádali a mluvili o ohni.

Na palubě letounu bylo 40 Egypťanů, 10 členů posádky a 15 Francouzů. Egyptská vláda oznámila, že se vyšetřováním zločinu bude dále zabývat.

Reklama

Doporučované