Hlavní obsah

Palác s bývalým ateliérem Jiřího Trnky spadl do půtek kolem Arky

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Z paláce Bellevue v Praze 1 u Vltavy měl být luxusní hotel. Teď je nemovitost předmětem tahanic kolem firmy Arca Investments.

Reklama

Místo výstavby luxusního hotelu je historický palác Bellevue v Praze 1 na Smetanově nábřeží předmětem boje o majetek kolem zkrachovalé investiční firmy Arca Investments.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

V paláci Bellevue v Praze na Smetanově nábřeží měli kdysi ateliér výtvarníci Oskar Kokoschka a Jiří Trnka. Teď se lukrativní nemovitost stala součástí insolvenčních tahanic kolem zkrachovalé investiční společnosti Arca Investments. Dům totiž patří do její skupiny Arca Capital a hraje roli v plánech na uspokojení věřitelů Arcy.

Arca vlastní nemovitost naproti Karlovým lázním přes dva mezičlánky. Prvním článkem je firma Afra real estate. Té patří společnost Francesco. A teprve ve firmě Francesco je zaparkovaný samotný palác Bellevue. Po pádu Arca Investments se pod insolvenční tlak postupně dostal celý vlastnický řetězec. Insolvenční řízení už běží jak se společností Afra real estate, tak s firmou Francesco.

Afra real estate je v režimu insolvenčního řízení od ledna. Pohledávky přihlásilo 14 věřitelů, vesměs držitelů směnek Arca Investments, za něž Afra real estate ručila. To je však zhruba všechno, co se v případu za tři čtvrtě roku stalo. Věřitelé u soudů už na jaře nepochodili s návrhem na ustanovení předběžného insolvenčního správce.

Od té doby je kolem Afra real estate ticho. Někteří věřitelé jsou již kvůli tomu nervózní. Ozvala se kvůli tomu slovenská oděvní firma Makyta, která do směnek Arcy rovněž investovala. Na konci září se podnik prostřednictvím advokáta Alexandra Bělohlávka obrátil na Městský soud v Praze s žádostí o informaci, proč se v kauze stále nic neděje.

Dlouhé ticho

„Do dnešního dne nebylo rozhodnuto o úpadku dlužníka. V insolvenčním rejstříku nejsou zveřejněny žádné skutečnosti, které by rozhodnutí o úpadku dlužníka a dalšímu postupu v řízení bránily,“ napsal právník Bělohlávek v dopisu zveřejněném v insolvenčním rejstříku. Po odpovědi dosud v rejstříku není ani stopy.

Pod tlak se mezitím dostala i samotná společnost Francesco, v níž je palác na Smetanově nábřeží zaparkovaný. Insolvenční návrh na firmu podala společnost Geodézie Suchdol, kterou mezitím ovládl podnikatel Tomáš Zach. Ten zvláště na sociální síti LinkedIn aktivisticky vystupuje proti současnému vedení skupiny Arca a hlasitě upozorňuje na údajné čachry kolem obřího bankrotu.

„Insolvenční návrh nebyl společností Geodézie Suchdol podán dokonale, hodlám jej po svém vstupu do společnosti doplnit a zejména budu usilovat o ustanovení předběžného insolvenčního správce a vydání předběžného opatření, jehož obsah zatím z taktických důvodů nemůžu upřesnit,“ sdělil Zach, který měl v minulosti společné obchodní aktivity s bývalým premiérem Mirkem Topolánkem.

Kromě Geodézie Suchdol se do insolvenčního řízení s Francesco přihlásil už jen jeden další věřitel, a to kyperská firma Atu Emporio. Tvrdí, že jí vlastník paláce dluží za projektové práce při plánované přestavbě Bellevue na hotel Kempinski.

Foto: Seznam Zprávy

Hlavní české firmy ze skupiny Arca Capital.

Právní zástupce firmy Francesco ale pohledávky popřel, insolvenční návrh odmítl a označil ho za „hrubě šikanózní“. „Další tvrzená pohledávka Atu Emporio Limited je smyšlená úplně stejně a insolvenční navrhovatel k ní předkládá dokonce ještě méně tvrzení i ‚důkazů‘,“ stojí ve vyjádření firmy Francesco podepsaném advokátem Martinem Dančišinem z kanceláře Glatzová & Co.

Palác Bellevue na Smetanově nábřeží byl postaven v devatenáctém století ve stylu nizozemské renesance podle návrhu architekta Konstantina Mráčka. Před válkou měl v domě ateliér malíř Oskar Kokoschka, po němž ateliér převzal výtvarník Jiří Trnka. V měsících po druhé světové válce bylo v budově velitelství Sovětské armády.

Arca koupila Bellevue v roce 2017. Nemovitost plánovala přestavět na luxusní hotel s 69 pokoji. Minulý rok se ale Arca Investments dostala do finančních problémů, ze kterých se vyklubal největší bankrot posledních dekád. Arca si napůjčovala hlavně prostřednictvím směnek, které nakonec nezvládla splatit. Věřitelé do insolvence přihlásili pohledávky za 23 miliard korun.

Reklama

Doporučované