Hlavní obsah

Pandemie v Evropě sílí, Řecko a Nizozemsko zpřísňují opatření

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Kvůli vzedmutí vlny nákazy koronavirem v sobotu další evropské země zavedou přísnější protipandemická opatření.

Článek

V Nizozemsku se vrátí povinnost nošení roušek na veřejných místech. V Řecku čekají další překážky na neočkované, nově se budou muset prokázat negativním testem na covid-19 i při vstupu do bank, obchodů a venkovních prostor restaurací.

Nebývalé vysoké bilance nakažených v posledních týdnech hlásí řada evropských zemí. V Německu případů nákazy přibývá nejrychleji od začátku pandemie, stejně jako v Řecku či na Slovensku, téměř rekordní jsou počty nakažených také v Rakousku či v Rusku a situace se zhoršuje rovněž v Česku.

V Nizozemsku se kvůli tomu ode dneška rozšiřuje i počet míst, na nichž je nutné mít potvrzení o bezinfekčnosti - nově mezi ně budou patřit terasy restaurací, muzea nebo posilovny. Další velkou vlnu zpřísňování restrikcí zažije mnoho zemí včetně Rakouska či Francie na začátku příštího týdne.

Ze Švédska, Švýcarska, Kypru a San Marina se od pondělí ztíží neočkovaným lidem návrat do České republiky. Na takzvané mapě cestovatele budou tyto země červené, což značí vysokou míru rizika nákazy koronavirem.

Fancouzský parlament v pátek schválil zákon, který umožní prodloužit stávající protipandemická opatření o několik měsíců, jak si přeje vláda. Do konce července příštího roku se prodlouží povinnost mít takzvaný covidový pas, stejně dlouho bude platit zdravotnický stav nouze.

Reklama

Doporučované