Hlavní obsah

Pardubice dokončily stavbu nové mateřské školy

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pardubice dokončily stavbu nové mateřské školy. Od roku 1989 jde o první novostavbu školky v krajském městě. Lokalita ve Svítkově se rozrůstá, a potřebuje proto větší kapacitu předškolního vzdělávání.

Článek

„Velmi důsledně sledujeme demografický vývoj, do Svítkova se stěhují mladé rodiny. Na pozemcích vedle školky vznikne přes stovku rodinných domů,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD).

Mateřská škola Doubek tak díky novému zázemí může opustit starou budovu. Měla kapacitu 50 míst, nová školka jich má o 25 víc. Nová budova má téměř pasivní energetický standard a hospodaří s dešťovou vodou, má tři třídy, logopedickou učebnu či saunu.

„Školka má zčásti měděnou fasádu, vytvořili jsme dům z trvanlivých přírodních materiálů. Na podlaze je lino z přírodního kaučuku, dveře i nábytek jsou ze dřeva. Chtěli jsme nabídnout prostředí příjemné a kultivované. Sauna byla součástí zadání, město si ji vybralo pro otužování dětí,“ řekl architekt Tomáš Med.

Ve třídách je prosklená stěna se zasunovacími dveřmi, dá se z nich vystoupit přímo na terasu a zahradu. Tam je hřiště z měkčeného povrchu s dráhou pro odrážedla, hřiště, skákadla, k tomu jsou pískoviště, mlhoviště či trampolína. „Jsme velmi spokojení. Třídy jsou krásné a prosvětlené,“ řekla ředitelka školy Markéta Štěpánková. Děti do nového přijdou poprvé v úterý, dnes je den otevřených dveří.

Mateřská škola město vyšla na 63 milionů korun, 51 milionů korun obdrželo z evropských dotací.

Reklama

Doporučované