Hlavní obsah

Pardubice potřebují vystěhovat poslední nájemníky kvůli stavbě terminálu B

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Pardubice vyzvou nájemníky posledních dvou obydlených bytů v bytovém domě na náměstí Jana Pernera, aby se na dočasně vystěhovali. Kvůli výstavbě autobusového terminálu B v sousedství bude nutné dva ze tří vchodů budovy odbourat.

Článek

Po dokončení úprav se budou moci nájemníci vrátit zpět, zatím však vystěhování odmítají. „Ten dům, jak bude odbouráván, bude muset být odpojen od zdrojů, tedy elektřiny, plynu, vody a centrálního vytápění, a být zcela prázdný. Bohužel jsme s nájemníky k dohodě nedospěli, proto jsme schválili výzvu a předáme ji právníkům, kteří se budou domlouvat s jejich právním zástupcem,“ uvedl primátor Martin Charvát (ANO).

Dva vchody bytového domu se musí odbourat, aby mezi terminálem B a prostorem před železničním nádražím, kde zastavují autobusy a trolejbusy MHD, vznikl průjezd. Pardubice nájemníkům navrhovaly po dobu stavby náhradní bydlení i stěhování na náklady města. Stavba by měla začít na jaře 2022, vrátit by se měli do svých bytů zhruba po roce. Ve dvou bytech žijí tři lidé. V přízemí je rovněž služebna městské policie, i ta se bude muset přechodně odstěhovat.

Terminál B pro regionální autobusovou dopravu má nahradit autobusové nádraží, které získal soukromý investor, chce je zrušit a využít k výstavbě. Ta má postupně začít v letech 2023 a 2024. Terminál stavbaři vybudují bez původně plánované provozní budovy, která by jej oddělovala od sousedního železničního nádraží. Měla stát na místě dvou třetin bývalého bytového domu, které se budou bourat. Město se pro tuto změnu rozhodlo kvůli úspoře nákladů. V budoucnu by se měla západní část náměstí Jana Pernera u nádraží dotvořit jinak.

Původní varianta s provozní budovou měla stát asi 175 milionů korun, varianta bez ní vyjde městský rozpočet o více než 50 milionů korun levněji. V obou případech bude nutné zbourat dvě třetiny dřívějšího bytového domu.

Reklama

Související témata:

Doporučované