Hlavní obsah

Pardubice připravují rekonstrukci důležitého mostu kpt. Bartoše

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pardubice připravují rekonstrukci důležitého mostu kpt. Bartoše přes Labe. Není sice v havarijním stavu, město už ale před časem muselo opravit lávku pro pěší vedoucí vedle mostu a sloupy trakčního vedení.

Článek

Není vyloučeno, že bude výhodnější nahradit ho mostem novým. „Náš odbor rozvoje a strategie připravuje studii, protože částka na opravu se téměř rovná novému mostu. V tom případě by ale bylo nutné jej vybudovat s podjezdnou výškou umožňující plavbu po Labi,“ řekl vedoucí odboru dopravy pardubického magistrátu Vladimír Bakajsa.

Město zvažuje, že by na opravy či výstavbu mohlo získat peníze z programu integrovaných územních investic (ITI) Hradecko-pardubické aglomerace. Náklady předběžně odhaduje na 200 milionů korun. Přispět by mohl i Státní fond dopravní infrastruktury.

Během stavby by byl přejezd přes Labe zachován. Vedle mostu by vzniklo mostní provizorium pro automobily.

Most kpt. Bartoše tvoří montovaná ocelová konstrukce. Kromě něj jsou v Pardubicích dva další velké silniční mosty přes Labe. Rosický patří státu, Wonkův most kraji. Hejtmanství chystá jeho opravu, neboť má uvnitř prasklá ocelová lana, která bude nutné vyměnit. Menší most s jedním jízdním pruhem vede také z Rosic nad Labem do Svítkova.

Reklama

Doporučované